Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jezero kraj mora

Da bi čovjek zaštitio prirodu počeo je donositi uredbe, propise, zakone i druga dokumenta kojima je kažnjivo na bilo koji način ugrožavati prirodu. Kako nisu ni svi ljudi jednaki, tako to nisu ni svi dijelovi prirode i za njih važe još jače mjere zaštite. Među takva, posebna područja ubrajamo i parkove prirode. Po nekoj definiciji to su područja dobro očuvanih prirodnih vrijednosti s većim očuvanim prirodnim ekosustavima i slikovitim krojolicima izuzetnih ekoloških obilježja zbog kojih im je dodijeljen zaštićen status. Uz to, ta područja imaju obilježja od međunarodnog ili nacionalnog značaja, s naglaskom na krajobrazne, obrazovne, kulturne, povijesne i turističko-rekreacijske vrijednosti.
Tu je naravno jasno propisano što čovjek smije, a što ne i sva druga pravila ponašanja. U rubrici Priroda i društvo pisala sam o nekoliko parkova prirode u Hrvatskoj, a sve bih ih voljela staviti na jedno mjesto. 
U Hrvatskoj je 11 parkova prirode. To su: Biokovo, Dinara, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Učka, Žumberak – Samoborsko gorje i Lastovsko otočje. Imam namjeru sve ih istražiti, a danas posebnu pažnju pridajem Vranskom jezeru.

Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero obuhvaća Vransko jezero i njegovu okolicu, prostire se na površini od 57 četvornih kilometara i pripada Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji kao dio Grada Benkovca i općina Pakoštane, Stankovci, Pirovac i Tisno. Za one kojima to nije dovoljna odrednica, dodajem činjenicu da je najbliži veći grad u okolici Biograd na moru. U njegovu osobnu iskaznicu kao posebnu godinu upisujemo 1999. kada je proglašen parkom prirode.
Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Odlikuje ga mediteranska klima, a zbog blizine mora, obiluje i morskim i slatkovodnim ribama. Njegovoj raznovrsnosti pridonose i ptice jer je Vransko jezero veliko ornitološko područje Europe i do sada je ovdje zabilježeno 256 vrsta ptica, što je 65 posto svih vrsta ptica u Hrvatskoj, a od kojih se više od 100 gnijezdi na području Parka. Ljubitelji ptica ovo područje opisuju kao nezaboravno iskustvo. No, nisu samo brojne vrste ptica. Dosadašnjim istraživanjem zabilježeno je 707 vrsta biljaka.
Nevjerojatna kombinacija slatkih izvora, rijeka i jezera u mediteranskom kršu stvorila je takvu klimu i močvare koje se rijetko gdje mogu naći. U bogatoj vodi Vranskog jezera živi jedinstvena kombinacija morskih i slatkovodnih vrsta što ga čini svjetski atraktivnom lokacijom za ribolovce. Jegulja, koja je uz riječnu babicu jedina autohtona riblja vrsta jezera, strogo je zaštićena na području Parka prirode Vransko jezero. Ova riba je pravi prirodni fenomen, mrijesti se u dalekom Sargaškom ili Sjevernoatlanskom sargaškom moru.
Kada je riječ o kulturno povijesnoj baštini ovog kraja, u neposrednoj okolici jezera, u srednjem vijeku je izgrađen stari grad Vrana u kojem je i Benediktinski samostan kojeg su koristili i vitezovi templari, a unutar zidina se čuvala kruna hrvatskih kraljeva.
Jedna od atrakcija za obilaske je i turski han Jusufa Maškovića iz 16. stoljeća, svjedok vremena kada su Turci vladali ovim područjem. Danas je u sklopu njega dostupna i odlična gastronomska ponuda.
Veličinu, raznolikost, sav biljni i životinjski svijet, sve odlike i bogatstva ovog kraja teško je staviti u jedan tekst o ovom divnom i čudnovatom parku prirode, ali je dojam vrlo kratak i jasan – fenomenalno.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika