Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uzbudljivo i atraktivno do samoga kraja

Posljednje prvenstveno kolo 1. HNL donijelo je odlučujući susret borbe za drugu poziciju na tablici, mjesta koje u europskoj sezoni 2020.-21. donosi dodatnu kartu za mogućnost ulaska u grupnu fazu Lige prvaka. U izravnom duelu sastali su se drugoplasirani Osijek i trećeplasirana momčad Lokomotive, domaćinu je bio dovoljan i neodlučeni ishod dok je gostima »igrala« samo pobjeda. Do 88. minute Osječani su se radovali naslovu viceprvaka, a onda je uslijedio autogol Lončara...

Lokomotiva

Zagrebačka momčad Lokomotive svladala je u subotu navečer Osijek usred njegovog Gradskog vrta (2:1) i posve zasluženo osvojila drugo mjesta u 1. HNL. Trener Goran Tomić izvukao je maksimum iz svoje momčadi, koja je objektivno nakon »korona pauze« igrala najbolji nogomet ovog »produljenog« prvenstva. Lokosi su u posljednjih, odlučujućih pet prvenstvenih kola zabilježili tri pobjede i dva remija (s kojima su pomalo zakomplicirali svoju poziciju), a u izravnom srazu protiv glavnog konkurenta zabilježili su zasluženu pobjedu i veliku nagradu zvanu Liga prvaka. Naime, drugoplasirana momčad hrvatskog prvenstva igrat će jedan susret protiv predstavnika Turske (Bešiktaš), Češke (Viktorija Plzen) ili Austrije (Rapid Beč). U slučaju pobjede, Zagrepčanima će biti osiguran nastup u skupinama Lige Europe, te daljnja mogućnost da u kvalifikacijama stignu i do grupne faze Lige prvaka.

Dinamo

Iako je spletom i raspletom okolnosti u ovom tekstu na drugoj poziciji, slavodobitnik netom završenog nogometnog prvenstva je Dinamo, najtrofejniji hrvatski klub u povijesti. Još jedan naslov stigao je na Maksimir, posve zasluženo još u dijelu natjecanja prije korone i prisilnog zaustavljanja prvenstva. Nažalost, efekti neplanirane višemjesečne pauze negativno su se odrazili na momčad koju je suvjereno vodio Nenad Bjelica (raskinuo ugovor zbog neslaganja s upravom oko visine primanja tijekom korona pauze), a potom i na njegovog nasljednika Igora Jovićevića (dobio otkaz nakon samo par mjeseci). Bilo kako bilo modri su osvojili naslov prvaka s golemih 15 bodova prednosti ispred drugoplasirane Lokomotive, a čak 20 bodova imaju više od tradicionalno najvećeg rivala, Hajduka.

Hajduk

Momčad majstora s mora potpuno se kompromitirala u samoj završnici prvenstva i s tri poraza u posljednjih pet susreta »prokockala« drugu poziciju koja je bila glavni cilj ove neobične sezone. Imali su bili sve u svojim nogama, ali porazi protiv izravnih konkurenata (ali i Gorice kojoj to ništa rezultatski nije značilo) donijeli su na kraju petu poziciju. Srećom, zbog uspješnosti Dinama u prošlim euro sezonama, hrvatski koeficijent je skočio pa je, eto, i peta pozicija na tablici – europska. Slaba je to utjeha Igoru Tudoru i njegovoj momčadi, ali upravo na ovom prvenstvu i njegovom dramatičnom raspletu treba izvući pouke i stvarati ekipu za budućnost. Klub s najvećom armijom najvjernijih navijača to jamačno i zavrjeđuje.


Rijeka i Osijek

Nogometaši Rijeke iskoristili su poraz Osijeka i pobjedom protiv susjeda Istre (4:2) čak ih i pretekli na tablici. No, treće mjesto ne može se smatrati uspjehom za momčad koja je, također, najozbiljnije pretendirala za glavnu nagradu – mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ali Riječanima ostaje još jedan adut u spašavanju sezone, finalni susret kupa protiv Lokomotive (1. kolovoza u Šibeniku). Četvrtoplasirani Osijek imao je na svom stadionu (istina praznom zbog kontroverzne odluke HNS) sve u svojim rukama. Bod je donosio najveći uspjeh kluba u povijesti 1. HNL, ali je autogol samo nekoliko minuta prije kraja susreta, nakon nesretnog napucavanja u šesnaestercu, sve to raspršio u nepovrat. Igrao je Osijek solidno cijelo ovo prvenstvo, ali kada je trebalo najviše, nije dao maksimum. Ostaje utjeha mjesto u kvalifikacijama za Ligu Europe.

Varaždin

Najugodnije iznenađenje ovoga prvenstva je jamačno Varaždin, momčad koja je dobrim dijelom prvenstva držala posljednju poziciju i slovila za glavnog kandidata za ispadanje. Odličnim igrama u nastavku sezone (sedam pobjeda) Varaždinci su već nekoliko kola prije kraja prvenstva osigurali ostanak, a s konačnih 36 osvojenih bodova itekako mogu biti zadovoljni s prvom, povratničkom sezonom u društvu najboljih hrvatskih klubova.

Inter

S druge strane, momčad Intera je najneugodnije iznenađenje i ispadanje diva iz predgrađa je svojevrsno iznenađenje. Zaprešićani su godinama bili sigurni sudionici 1. HNL i predstavljali su tvrd orah svim protivnicima, pa i onima najvećima. Ali nakon »korona pauze« i određenih faktora koji su pogodili klub, kao da se sve srušilo poput kule od karata i sada će morati, kroz sljedeću sezonu u 2. HNL, tražiti način povratka u elitu.

Prvenstvo

Ocjena cjelokupnog doživljaja proteklog nogometnog prvenstva Hrvatske je zbilja visoka, ma što o tome tko mislio. Natjecanje najboljih klubova države koja je druga na svijetu bilo je zanimljivo i neizvjesno doslovno do posljednjih minuta posljednjeg kola (izuzev naravno borbe za naslov prvaka). Mjesta koja donose najviše (Liga prvaka i Liga Europe) pripala su objektivno najboljima, dok je rasplet situacije na začelju donio iznenađujući sunovrat Intera i klasičnu devetu poziciju Istranima koji će se za ostanak boriti s drugoplasiranom momčadi 2. HNL. Draž kvaliteti cijeloga natjecanja donijela je i borba za najboljeg strijelca prvenstva koja je, također, kulminirala u posljednjem kolu, a zanimljivo je kako su na koncu čak tri nogometaša uspjela postići jednak broj pogodaka (20). Naslov najboljeg golgetera 1. HNL na koncu pripada Čolaku (Rijeka), jer ih je uspio zabiti s najmanjom minutažom (2508). Drugi je Caktaš iz Hajduka (2803), a treći Marić (Osijek – 3057).
Najefikasnija momčad je naravno Dinamo sa 62 postignuta gola, a modri imaju i najmanje poraza (6), neodlučnih susreta (5) i primljenih golova (20). Najviše remija ima Gorica (13), a najviše poraza, naravno, posljednji Inter (25).
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika