Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Napravite vlastite personalizirane pečate

Već više puta smo konstatirali da je ova godina po mnogo čemu drugačija, pa tako i raspust. Mnogi zbog epidemiološke situacije neće ići na more, možda čak ni u goste te će veći dio raspusta provesti doma. No, to ne treba nikoga zabrinjavati. I raspust doma može biti kreativan i interesantan. Brojne su mogućnosti kako se zabaviti, a mi ćemo vam danas predstaviti jednu od njih.

Pečati

Svi volimo pečate, a vjerujem da ih mnogi i imaju doma. No, svakako je najinteresantnije kada sami napravite vlastiti pečat. Još je bolje ako ovo radite u društvu. Postoji nekoliko jednostavnih načina za to.

Pečati od krumpira

Vjerujem da svi znate kako se prave pečati od krumpira. No, i ovdje postoji više načina.
Krumpir prerežite na pola. Uzmite metalni (a može i plastični) kalup za kolače ili plastelin i utisnite ga cijelog u polovicu krumpira. Potom nožem zarežite krumpir okolo kalupa kako biste lako mogli odstraniti višak krumpira. Uklonite kalup i gotov je pečat. Stavite boju kistom ili umočite u tanjurić gdje ste temperu pomiješali s malo vode i možete početi s pečatiranjem. 
Ako nemate kalupe za kolače (što je manje vjerojatno), pečat možete napraviti i ručno tako što ćete željeni oblik na krumpiru iscrtati markerom ili nožem i potom pažljivo i precizno izrezati nožem ili skalpelom. Ako ste mlađi i niste vješti s nožem obvezno potražite pomoć roditelja da se ne porežete. Upamtite: uvijek režemo od sebe!
Napomena:
Pazite da vam se krumpir ne osuši. No, ako se to i dogodi ne trebate ga odmah baciti nego samo odrežite jednu šnitu krumpira i on će ponovno biti svjež i spreman za upotrebu. Kada to više nije moguće napravite novi, to bar nije teško, a i uvijek ćete imati nove originalne pečate.
Ako nemate krumpir možete koristiti i mrkvu.

Pečati od plutenih čepova za vino

Ako ste sačuvali plutene zatvarače za boce vina po istom principu kao i s krumpirom možete napraviti originalne pečate. Ovdje treba koristiti skalpel da izrežete željene oblike.

Pečati od mrežica

Laki za pravljenje, a veoma interesantan otisak daju pečati od mrežica. Zgužvanu okruglicu od papira obavijte prozirnom pvc folijom (to radimo kako bi nam pečat bio trajniji). Zavrtite je pri vrhu i stavite u mrežicu (može i onu od mandarina). Pričvrstiti (zavezati) pri vrhu i pečat je spreman za upotrebu.

Pečati od rolna toalet papira

Rolna toalet papira ili ubrusa je materijal koji svi imamo doma, a može veoma lako postati originalni pečat većih dimenzija. I ovdje postoji više tehnika i mogućnosti.
Potrebno je škarama rolnu zasjeći na 4-5 mjesta duljine oko 4-5 cm. Dobivene parčiće kartona potrebno je saviti ka vani i škarama oblikovati željeni oblik (latice, zvijezda ili drugo).
Jednostavniji način za korištenje rolni toalet papira je da se zaštitna folija s mjehurićima (bubble wrap) koju svi volimo pritiskati da nam pucketa, stavi na kraj rolne i pričvrsti gumicom. Ovaj pečat daje veoma interesantan otisak posebice ako se koristi više boja.

Pečati od lišća

Ovdje nisu potrebni nikakvi dodatni radovi. Dovoljno je prikupiti nekoliko različitih listova koji svaki za sebe ima različitu reljefnu površinu. Premažite ih bojom i možete raditi otiske.
Pečati od oklagije

S oklagijom također imate brojne mogućnosti. Oklagiju možete obaviti zaštitnom folijom s mjehurićima koju ćete pričvrstiti kanapom ili gumicama. Također, možete ju obaviti debljim kanapom. Dobit ćete veoma interesantne pečate koji se koriste rolajući. Sve ovisi o vašoj mašti i kreativnosti.

Pečati od kukuruza, poriluka, kupusa i drugog voća i povrća
Ovdje također nisu potrebne nikakve predradnje. Po istom principu kao i s lišćem, dovoljno je kukuruz premazati bojom (još je ljepše ako se koristi više boja) i rolati ga po papiru ili tkanini. Ostavit će predivan trag. Baš kao i poriluk, limun i drugo voće i povrće koje je potrebno samo prerezati.

Zbog čega pečati?

Igrati se pečatima može biti veoma zabavno, ali prije svega kreativno i nadasve korisno. Iako se možda roditeljima čini da je to beskorisno i možda neinteresantno, evo nekoliko ideja kako se može lijepo i korisno upotrijebiti pečati:
Pečatima se mogu izraditi lijepe fotografije kao i čestitke za rođendane i druge prigode.
Ako pečate koristimo na papiru možemo dobiti personalizirani papir za pakiranje darova, što nas čini veoma originalnima.
Ako koristite neperivu, tekstilnu boju na nekoj staroj majici, možete je veoma lijepo osvježiti i obnoviti svoju garderobu. Ovdje se ipak posavjetujte s roditeljima.
Trebamo čuvati okoliš i koristiti platnene vrećice za odlazak u trgovinu. Pečatima i neperivom tekstilnom bojom možemo dobiti lijepe platnene vrećice koje će nam uljepšati kupovinu, a mogu biti i odličan praktičan dar.
Naravno postoje i drugi načini za pravljenje pečata. Ideja je bezbroj, a vi imate i vremena i maštu pa požurite. Svakako nam pošaljite neki od svojih uradaka.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika