Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bicikli, mladi i staza

Biciklistička staza između grada i Palića je ljeti omiljena trasa za vozače dvokotača, rolera, trotineta, pa i šetnju pješaka, iako je dostigla stanje kada je neophodna obnova ili makar popravka pojedinih dionica ove staze duge desetak kilometara. Kako je i kada ona nastala? Detalje otkriva lokalni tjednik Subotičke novine u broju objavljenom prije više od pola stoljeća – 3. kolovoza 1962. godine – s pitanjem hoće li te, spomenute godine, biti završena biciklistička staza Subotica-Palić.
»Početkom proljeća ove godine članovi Narodne omladine subotičke općine – uglavnom učenici srednjih škola i iz nekih privrednih organizacija – započeli su jednu od vrlo značajnih dobrovoljnih radnih akcija: izgradnju biciklističke staze od Subotice do Palića. U izgradnji značajan udio dali su i pripadnici Jugoslavenske narodne armije (možda i više nego omladina), kao i neka poduzeća koja su ovu akciju pomogla prijevoznim sredstvima, zatim Narodni odbor općine alatom i drugi. Međutim, početkom ljeta radovi na izgradnji staze privremeno su prekinuti – uglavnom zbog završetka školske godine i velike omladinske radne akcije na izgradnji autoputa ’Bratstvo – jedinstvo’ između Niša i Osipaonice. Ali, omladina nikada ne napušta započeto djelo...«.
U gradu s dugom tradicijom biciklizma, u kojem je svojevremeno postojala nadaleko poznata tvornica za proizvodnju dvokotača, do danas nije stvorena mreža odgovarajućih staza za vožnju biciklima, što je razlog učestalih primjedbi i pritužbi svih sudionika u prometu.
Fotografije su nastale u drugačije vrijeme, kada je na ulicama bilo mnogo više bicikla nego automobila, na manifestaciji koja se zvala Nedjelja sigurnosti saobraćaja, 1959. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika