Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gluma, folklor i prirodne znanosti

Radosni smo kad možemo pisati o lijepim stvarima. Ponosni na još jednu maturanticu iz hrvatske zajednice koja je proglašena učenicom generacije. Slijedi priča o skromnoj, vrijednoj i nadarenoj Mariji Milodanović, učenici generacije Osnovne škole Vladimir Nazor u Đurđinu.
Marija, kao najmlađe dijete Ane i Jose, nastavila je stopama svojih sestara i brata Jasmine, Ivane, Damira i Mirjane koji su također u istoj školi završili osnovnoškolsko obrazovanje te koje učitelji i nastavnici pamte samo po dobrom. I ona školske dane pamti samo po dobrom. Bilo joj je lijepo u Đurđinu, maloj ali veoma aktivnoj školi, koja svojim učenicima pruža dobru nastavu i brojne izvannastavne aktivnosti, čini se i više od nekih gradskih škola. U ovom slučaju pohađati seosku školu, odnosno đurđinsku, nije nedostatak nego prava sreća, doznajemo od Marije koja kaže: »Bilo mi je dobro svih osam godina u školi. Imali smo brojne aktivnosti i nikad nam nije bilo dosadno. Posebno sam voljela Dječji tjedan. Nakon redovitih, skraćenih sati, svaki dan smo imali drugu aktivnost, a najviše sam uživala kada smo kao učenici viših odjela skupa sa svojim razrednicima kuhali kotlić u dvorištu škole. Meso smo dobili od škole, a ostale namirnice smo sami donijeli. Naš rad ocjenjivao je žiri, a mi smo čak dva puta osvojili prvo mjesto. Kasnije smo ručak koji smo skuhali podijelili sa svojim mlađim drugarima koji su za ovu prigodu pripremili kolače. U ovome smo uvijek uživali«.

U hrvatskom odjelu

Marija Milodanović je pohađala nastavu na hrvatskom jeziku. Bio je to odabir njezinih roditelja koji se podrazumijevao. »U hrvatski odjel upisali su me moji roditelji. Budući da su i moje starije sestre pohađale nastavu na hrvatskom jeziku, roditelji nisu puno dvojili kada sam ja trebala krenuti u školu«, objašnjava Marija i dodaje: »Nastava na hrvatskom jeziku ima dosta prednosti koje itekako mogu olakšati roditeljima, a i nama djeci. Svake školske godine dobivamo besplatne udžbenike, a u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća nudi nam se mogućnost da kroz brojna putovanja i izlete stvaramo nova iskustva i prijateljstva, učimo njegovati vlastitu tradiciju i razvijamo zajedništvo«.
Od svih predmeta Mariju su u osnovnoj školi najviše zanimale prirodne znanosti, stoga su joj omiljeni predmeti biologija i kemija, ali i matematika. Voli istraživati i učiti o ljudskom tijelu i o svijetu u kojem živi kao i rješavati logičke zadatke i probleme. Svi je poznaju kao uvijek nasmijanu i dragu djevojku koja voli pomagati drugim ljudima. Često je viđamo na školskim i drugim priredbama u selu i na župi gdje rado pjeva i glumi. To su joj također dvije ljubavi u kojima uživa i posvećuje im dosta vremena. Druželjubiva je i uživa vrijeme provoditi s prijateljima. Stoga kaže: »U najljepšem sjećanju ostat će mi prijatelji i sve ekskurzije i putovanja na koje smo išli skupa. U šestom razredu bila sam na razmjeni učenika u Žrnovnici, u Hrvatskoj. Tada sam prvi puta išla na more. Bilo nam je prekrasno. Upoznala sam nove prijatelje i vidjela kako oni tamo žive. Oni su kasnije bili u uzvratnom posjetu Subotici i Đurđinu. Prošle godine smo s učenicima iz Tavankuta i Subotice posjetili LABUS Sajam (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) u Osijeku gdje smo sudjelovali i na radionicama robotike, a obišli smo i upoznali se sa znamenitostima Osijeka i osječke tvrđe. Bila sam i u Slavonskom Brodu gdje smo na Danima Ivane Brlić Mažuranić nastupili s predstavom Lina snaja koju smo pripremili i odigrali na Danima hrvatske knjige i riječi, danima Balinta Vujkova u Subotici. I to je bilo lijepo iskustvo.«
Iako je, kao i druga djeca, veći dio drugog polugođa pohađala putem online nastave, završni ispit je uradila bolje nego što je očekivala. Najbolje je riješila zadatke iz hrvatskog jezika. Možda i zato što je u 7. razredu osvojila 3. mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika. Sudjelovala je i na drugim natjecanjima te osvojila dosta nagrada. Spomenimo da je na općinskom natjecanju iz biologije osvojila drugo mjesto, a na međuškolskom natjecanju Čitanjem do zvijezda održanom u Gradskoj knjižnici Subotica se s prijateljicama plasirala na treće mjesto. Sudjelovala je i u Ekološkom kvizu Lijepa naša  koji je održan u Zagrebu, a osvojila je i nagradno putovanje u Osijek sudjelujući na smotri recitatora na hrvatskom jeziku koju organizira Hrvatska čitaonica.

Folklor je ljubav

Na pitanje što voli raditi i čime se bavi u slobodno vrijeme Marija je istaknula: »U slobodno vrijeme idem na folklor u HKPD Đurđin u Đurđinu. Na folklor sam prvi put otišla sa sedam godina i tada sam prvi put osjetila ljubav prema folkloru. Budući da u našem selu ima malo djece, bilo je godina kada se nije moglo održati folklorno društvo, te tako nisam mogla ići svake godine, već s prestancima, što znatno otežava učenje folklornih igara jer se jednostavno zaboravi. Planiram na jesen krenuti na folklor u HKC Bunjevačko kolo u Subotici. Kao i svi moji doma volim se oblačiti u nošnju, te se tako rado odazivam kada se treba oblačiti za Dužijancu i ostale manifestacije koje se održavaju.«
Na pitanje je li bila iznenađena što je proglašena za učenicu generacije, Marija nam je rekla: »Kada sam čula da sam proglašena za učenicu generacije bila sam iznenađena i veoma sretna, jer sam imala jaku konkurenciju, točnije učenicu koja je isto tako bila uspješna i koja se isticala u natjecanjima. Osnovna škola je za mene lijepo iskustvo i vjerujem da ću to vrijeme dugo pamtiti. Pomisao da će se moje ime pamtiti u školi me doista raduje.« 
Marija Milodanović je upisala Gimnaziju Svetozar Marković, opći smjer na hrvatskom jeziku, kako bi, po njezinim riječima, nastavila slušati nastavu i učiti na materinjem hrvatskom jeziku. »Oduvijek mi je bila želja upisati gimnaziju, a poslije toga ići na fakultet. Možda je rano o tome razmišljati, ali voljela bih upisati Prirodno-matematički fakultet.« Mi joj želimo da joj se to i ostvari.
B. I. / I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika