Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Širenje likovnih vidika

HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, odnosno njihov Likovni odjel, već više od dva desetljeća organizira međunarodnu likovnu koloniju Bunarić, nazvanu po lokalnom marijanskom svetištu. U svečanoj dvorani Centra u ponedjeljak, 27. srpnja, otvorena je izložba radova nastalih na lanjskom, 23. sazivu te kolonije, koja je okupila amaterske i akademske slikare iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovačke. Izložba je priređena u uvjetima poštivanja mjera vezanih za koronovirus epidemiju.
Na otvorenju izložbe govorili su poznati subotički arhitekt Ante Rudinski i predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.
»Reklo bi se časkom prođe godina i eto nas ponovno zajedno«, kazao je Rudinski. »Kao dugogodišnji član ove kolonije, još od samog osnivanja, rjeđe sam prisutan i kraće boravim u cijelosti na sazivima, ali to mi eto daje možda i mogućnost da jasnije uočim podosta pojedinosti i napredak njenih članova u slikanju i traženju pravog izraza – vlastitog viđenja – ‘onog što samo oni vide’. Neki autori ostali su dosljedni svom slikarskom izrazu, neki su napredovali u izražajnosti svog kolorita, a poneki su se upustili u avanture istraživanja novih likovnih izraza i primjenom novih materijala – reklo bi se u tom eksperimentiranju tražeći, pronalaze i sebe, na neki drugi način, možda onaj pravi. Zahvalio bih se i našim gostima iz bliže regije na gostovanju, s kojima u našim međusobnim komunikacijama proširujemo vlastite vidike.«
HKC planira održati i ovogodišnji, 24. saziv kolonije Bunarić, koji će, ukoliko mjere ne dozvole drukčije, biti organiziran u nekom alternativnom formatu, bez javnog okupljanja. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika