Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kiparska radionica u Nazoru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sombora organizator je Kiparske radionice čiji se rad već odvija svake srijede od 18.30 sati u dvorištu Hrvatskoga doma. Radionicu, koja nudi osnove vajanja i vježbe na grnčarskom kolu, vode Ana Ilić Panjković, Adrijana Mračina i Borko Markovinović. Dodatne informacije dostupne su na telefon: 025/416019. 

Filmska radionica za mlade u Orašju

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje osmislili su filmsku radionicu u kojoj pravo sudjelovanja imaju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina. Uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića, radionica će se održati u Orašju od 27. kolovoza do 1. rujna 2020. Cilj radionice je mlade upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije. 
Filmska radionica započinje prije otvaranja 25. Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju, a posljednjeg dana će se u sklopu festivala prikazati i film sudionika radionice. Filmska radionica je novi projekt HMI-ja kojim se pokazuje da i u doba koje nam nosi nove izazove programi idu dalje.
Detaljnije informacije u svezi programa i prijava možete dobiti na mail: nives.antoljak@matis.hr.

Novi web Strossmayerove galerije

ZAGREB – Na adresi https://sgallery.hazu.hr/ pokrenuta je nova internetska stranica Strossmayerove galerije starih majstora HAZU iz Zagreba. Uz opće podatke, kratku povijest institucije i rubrike koje se odnose na pojedine segmente djelatnosti Galerije (Projekti, Knjižnica, Edukacija, Publikacije), na stranici je osiguran prostor za online izložbe i e-kataloge. Tu je i online katalog s opsežnim tekstovima o pojedinim umjetninama čijom će se kontinuiranom nadogradnjom korisnicima omogućiti temeljito upoznavanje s bogatim zbirnim fondom Galerije.

Odgođen 27. Palićki festival

SUBOTICA – Festival europskog filma Palić, čije je 27. izdanje bilo najavljeno od 8. do 14. kolovoza, odgođen je do daljeg zbog novih mjera Vlade Srbije o zabrani okupljanja uslijed pogoršanja epidemiološke situacije. Novi termin 27. FEF Palić bit će naknadno objavljen u skladu s razvojem situacije u zemlji u vezi s epidemijom koronavirusa, priopćili su organizatori.
Programski direktor FEF Palić Miroslav Mogorović izrazio je uvjerenje kako će publika tog festivala do kraja ljeta ipak imati priliku uživati u odabranim filmovima pod sjajem zvijezda, uz primjenu svih mjera prevencije širenja epidemije. 
»Uslijed novih mera za sprječavanje širenja epidemije, prinuđeni smo pomjeriti datum održavanja našeg festivala. Svoj dio posla smo završili, imamo sjajan program, a filmovi su dogovoreni i razvrstani u programske cjeline. Po poboljšanju epidemiološke situacije objavit ćemo novi termin. Sigurni smo kako ćemo ovoga ljeta omogućiti gledateljima da uživaju u filmovima pod sjajem zvijezda, uz primjenu svih mera prevencije i socijalnog distanciranja«, izjavio je Mogorović.

Otkazan Srem folk fest

SRIJEMSKA MITROVICA – U skladu s novonastalom si-tuacijom izazvanom virusom Covid-19, ogranizacijski odbor Međunarodnog festivala folklora Srem Folk Fest donio je odluku da se ta manifestacija neće održati u 2020. godini.
Mitrovački festival folklora tradicionalno okuplja veliki broj sudionika iz cijelog svijeta i još veći broj posjetitelja, ali je zdravlje izvođača i publike na prvom mjestu, te organizator otkazuje ovogodišnju manifestaciju.
Otkazivanje održavanja Srem Folk Festa jeste preporuka i Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF, pod čijim okriljem od 2015. godine djeluje i mitrovački festival.

Iz programa Dužijance 2020.

– Nedjelja, 2. kolovoza u 10 sati: Dužijanca u Đurđinu, uz poštivanje svih mjera zaštite od širenja virusa. Misa zahvalnica bit će služena u crkvi sv. Josipa Radnika.
– Nedjelja, 2. kolovoza – NEMA DUŽIJANCE U MIRGEŠU! Misa zahvalnica za ovogodišnju žetvu bit će po redovitom nedjeljnom rasporedu.
– U HKC Bunjevačko kolo mogu se pogledati slike nastale na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji Bunarić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika