Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Coca-Cola« ipak kupila »Fresh & Co« 
 
Kompanija »Coca-Cola« postigla je dogovor o kupovini subotičkog proizvođača sokova »Fresh & Co«. Transakcija bi trebala biti završena do kraja veljače, priopćeno je iz te kompanije. Vrijednost ugovora nije navedena, osim da kupovina 100 posto kapitala poduzeća uključuje proizvodne pogone u Subotici i brendove sokova Next i Su-voće. Kompanija »Fresh & Co«, se u drugoj polovici prošle godine nalazila u financijskim poteškoćama, zbog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija. 
Naime, »Fresh & Co« je jedna od prvih tvrtki u Srbiji koja je od Svjetske banke dobila kredit u iznosu od 7,7 milijuna eura, pa se očekivalo da će kompanija nastaviti s brzim razvojem. Međutim, po svemu sudeći, prema pisanju medija, taj novac nije iskorišten na najbolji način, jer je ubrzo napravljeno novo zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 12,5 milijuna eura za pokretanje novog pogona. 
Na temelju tog kredita EBRD je 2004. godine prilikom treće emisije dionica postala vlasnik 32,68 posto dionica subotičkog proizvođača sokova. Međutim, dio novca namijenjen tom projektu otišao je u druge svrhe, te je EBRD nezadovoljna razvojem situacije, zatražila reviziju poslovanja tvornice.
Radio Subotica
 
Obilježen Dan svetog Vinka
 
Vitezovi vina, Subotičko-horgoške peščare »Arena Zabatkiensis« (»Subotički pijesak«) obilježili su i ove godine svoj dana, Dan svetog Vinka, tradicionalnim prvim godišnjim izlaskom u vinograd i degustacijom novog vina. 
Okupili su se u vinogradu Petra Čuvardića na Kelebiji, jednog od najboljih vinogradara ovog kraja.
Vitez i senator ovdašnjeg vinskog reda Alojzije Stantić podsjetio je tom prigodom na višedesetljetnu tradiciju izlaženja u vinograd na Dan  svetog Vinka i izrazio zadovoljvstvo što se taj običaj ponovno njeguje. 
Veliki majstor vinskog reda »Sveti Vinsent« iz Segedina dr. Mihály Fülöp, poželio je vinogradarima ovog kraja dobar rod, a domaćin Petar Čuvardić obavio je i prvu rezidbu. Vitezovi i vinogradari su konstatirali kako ima velikih šansi da rod grožđa ove godine bude dobar, ukoliko ne bude velikih mrazeva. Potom su prisutni nastavili druženje u kući domaćina degustirajući nekoliko vrsta vina koje su donijeli ovdašnji vinogradari. 
T. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika