Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ob­no­va objek­ta Za­vičaj­ne ga­le­ri­je dr. Vin­ka Perčića

Na sjednici Skupštine Općine Subotica održanoj 27. prosinca prošle godine usvojen je proračun za 2006. godinu, kojim je za investicije u kulturi predviđeno nešto više od 114 milijuna dinara. Prošle je godine za iste potrebe proračunom bilo izdvojeno 68 milijuna dinara. 
Glede novčanih sredstava namijenjenih za kulturne potrebe hrvatske zajednice u ovom gradu, razgovarali smo s dopredsjednikom Općine i predsjednikom DSHV-a Petrom Kuntićem.
»Temeljem analize stanja i sagledavanja potreba te suglasnosti svih relevantnih čimbenika u hrvatskoj zajednici u Subotici, određena sredstva iz financijskog plana budžeta Općine su usmjerena i prema hrvatskim institucijama«, kaže Kuntić ističući kako su za sada evidentna samo ona sredstva u budžetu s naznačenom namjenom, dok će se dio sredstava usmjeravati i s računa nenamjenskih sredstava iza vremena ostvarenja budžeta. 
»Za potrebe Zavičajne galerije dr. Vinka Perčića izdvojeno je dva milijuna dinara s kojima će se ući u početak obnove infrastrukture objekta, a 200.000 dinara namijenjeno je za održavanje manifestacije »Dani Balinta Vujkova«. Za žetvenu svečanost »Dužijanca« predviđeno je 1.300.000 dinara, a kroz rebalans prošlogodišnjeg budžeta osigurana su sredstva od pola milijuna dinara za završetak investicije grijanja u HKC ‘Bunjevačko kolo’«, kaže Kuntić.
Kuntić napominje i kako je od strane vladajuće koalicije ostavljena mogućnost usvajanja prijedloga HNV-a za kupovinu salaša (objekt i 2 hektara zemlje) na jednom od područja grada gdje žive bunjevački Hrvati, koji bi trebao biti pretvoren u etnomuzej. Uvjet za ostvarivanje ovog projekta pod radnim nazivom »Etnosalaš«, je da bi on trebao raditi u okviru Gradskog muzeja, što nije bilo predviđeno idejom predlagača. Ukoliko se hrvatska zajednica usuglasi s time, za početak realizacije projekta bilo bi osigurano milijun dinara, što prema Kuntićevim riječima, iznosi oko 40 posto od ukupne investicije. 
Dopredsjednik je najavio i kako će se iz tekućih sredstava Općine pomoći osposobljavanje prostorija za rad HKUD »Bajmok« iz Bajmoka, kao i organiziranje festivala hrvatskih duhovnih pjesama »Hosanafest«, koji se planira održati prvoga tjedna u rujnu, u okviru proslave Dana Grada.                
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika