Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro mu­si­ca na svjet­skoj ob­ljet­ni­ci

Svjetskoj obljetnici 250. godina od rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta u Salzburgu nazočit će i subotički zbor Pro Musica, potvrđeno je prošloga tjedna. Pro musica će u Austriji boraviti od 12. do 15. svibnja. U salzburškoj katedrali u kojoj je Mozart kršten, a kasnije bio i koncert majstor, nastupit će 14. svibnja. 
Zamisao je organizatora u Salzburgu da pozvani glazbenici nastupaju s kompozicijama skladatelja svoga podneblja, navodi ravnatelj Pro musice Csaba Paskó. 
»Tako sam odlučio da ćemo u prvom redu nastupiti sa Starom slavenskom misom Albe Vidakovića i dijelove iz liturgije Stevana Mokranjca. Mislim da je Mokranjac poznatiji od Vidakovića ali ni program u Salzburgu nije svakidašnji«, rekao je Csaba Paskó i dodao kako će osim navedenih, subotički zbor izvesti djela Kodálya, Bárdosa, Jelića, Istvána Kolosa, kao i neka djela Mozarta. 
Ideja o odlasku Pro musice u Salzburg, za ovaj znakoviti jubilej javila se pri jednom nastupu salzburškog katedralnog dirigenta u Subotici, a Csaba Paskó kaže da je u prvom trenutku postojao strah. 
»Prvo sam se uplašio jer sam mislio da je to jedan veliki izazov, nastupati za ovakav jubilej u Salzburgu, a ujedno predstaviti i Suboticu i ovu državu. Ali znam što se tamo zahtjeva i mislim da neće biti nikakvih problema«, rekao je ravnatelj Pro musice. 
U listopadu će i Subotičani moći osjetiti europski duh proslave ovoga jubileja jer će biti izvedena Mozartova Krunidbena misa. Solisti i dirigent doći će iz Graza, a gosti će tom prigodom održati tečaj za pjevače. Početkom studenog izvest će se i Mozartov Rekvijem. Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji je skladatelj u povijesti glazbe. Rođen je u Salzburgu, 27. siječnja 1756., a umro je 5. prosinca 1791. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika