Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održana sjednica Odbora 
podružnice Srijem DSHV-a

U petak, 17. srpnja, u Srijemskoj Mitrovici je održana 1. redovita sjednica Odbora podružnice Srijem DSHV-a. Sjednici je nazočilo pet od sedam članova. Raspravljalo se o aktualnim temama u političkom životu Podružnice. 
U izvješću o proteklim izborima u Republici Srbiji naglašen je loš uspjeh DHSV-a na svim razinama. Na teritoriju Podružnice, DSHV je dobio samo vijećnika u Gradu Srijemska Mitrovica, dok u Novom Sadu i Beočinu nije ušao niti s jednim vijećnikom u skupštine. 
Raspravljalo se o i unutarstranačkim izborima koji bi se, ako prilike dopuste, trebali održati ove godine. Zaključeno je da se od izbora u stranci očekuju reforme. Te reforme trebale bi uključivati veću unutarstranačku demokratičnost u odlučivanju, mirenje umjesto razjedinjavanja unutar stranke, bolje odnose i komunikaciju s cijelom hrvatskom zajednicom u Republici Srbiji i, svakako, poboljšanje odnosa s hrvatskom diplomacijom.

Višegodišnji proračun EU 
obuhvaća politiku proširenja

Šef Delegacije Europske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrizi ocijenio je kako je novi višegodišnji proračun EU važan za Srbiju jer obuhvaća politiku proširenja u planiranom proračunskom periodu.
Fabrizi je za RTS rekao kako je važno i da je povećan iznos u pretpristupnim fondovima na 12,5 milijardi eura.
»Srbija nije članica, ali je mnogo blizu EU i očekujemo da brži oporavak EU utječe i na oporavak Srbije«, rekao je Fabrizi i dodao da je 67 posto vanjskotrgovinske razmjene Srbije usmjereno na zemlje EU.
On je dodao kako je proračun EU fokusiran i na nove teme, poput digitalne agende i zelene ekonomije, što će se, prema njegovim rečima, reflektirati na Srbiju i cijelu regiju.
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika