Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova hrvatska vlada

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a objavio je imena ministara u novoj hrvatskoj vladi. Vlada će imati 18 članova i 4 potpredsjednika, a to su: ministri Tomo Medved, Davor Božinović i Zdravko Marić te Boris Milošević koji će kao potpredsjednik vlade biti zadužen za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava, objavio je Plenković.
Ministarstvo branitelja vodit će kao i do sada Tomo Medved. Nema promjena niti na dužnosti ministra unutarnjih poslova, gdje je i dalje Davor Božinović. Ministarstvo financija i dalje će voditi Zdravko Marić. Na čelu Ministarstva vanjskih poslova ostaje Gordan Grlić Radman.
Ministarstvo turizma i sporta vodit će Nikolina Brnjac, a riječ je o novoj ministrici u Vladi umjesto Garija Cappellija i novom ministarstvu, koje spaja sektor turizma sa sportom.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije vodit će Nataša Tramišak, također nova ministrica.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodit će Radovan Fuchs, koji će tako naslijediti Blaženku Divjak.
Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja pripalo je Tomislavu Ćoriću, ovog puta s novim proširenim resorom i umjesto bivšeg ministra Darka Horvata.
Ministarstvo graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine pripalo je Darku Horvatu, koji ostaje u Vladi, ali u novom resoru.
Ministarstvo obrane očekivano je dobio Mario Banožić, koji će tako naslijediti Damira Krstičevića.
Ministarstvo uprave i pravosuđa ide Ivanu Malenici, koji sada ima širi resor, a u vladi više nema bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dalje vodi Josip Aladrović, sada s nešto širim resorom.
Ministarstvo kulture i medija dobila je nova/stara ministrica Nina Obuljen Koržinek, kojoj su sada u službeni naziv Ministarstva dodani i mediji.
Ministarstvo zdravstva i dalje će voditi Vili Beroš, a na čelu Ministarstva poljoprivrede ostaje Marija Vučković.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i dalje će voditi Oleg Butković, koji bi mogao čak devet godina provesti na ovoj dužnosti ukoliko mandat zadrži do kraja.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika