Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vi po­tres u ne­si­gur­noj re­gi­ji

Šezdesetjednogodišnji lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova obolio je od raka pluća u rujnu 2005. godine, a preminuo je 21. siječnja u svojoj kući u Prištini, okružen obitelji. Strpljivost i zagovaranje mirnog otpora režimu Slobodana Miloševića na putu ka nezavisnosti Kosova glavna su obilježja politike koju je provodio tijekom višegodišnje zaoštrene kosovske krize.
Odmah po saznanju o Rugovinoj smrti, šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen pozvao je političke lidere Kosova na hitan sastanak, a sjednice su održali i Vlada Kosova i Predsjedništvo Skupštine Kosova. Odlučeno je i da na Kosovu bude proglašena petodnevna žalost. Odar s tijelom predsjednika Kosova bio je izložen dva dana u holu Skupštine Kosova, a počasnu stražu pored odra držali su pripadnici Počasne garde Kosovskog zaštitnog korpusa. 
Strani stručnjaci, koji prate događanja na Kosovu, očekuju da će Rugovina smrt zakomplicirati situaciju na Kosovu. Rugova je predvodio albanski tim za pregovore o Kosovu, koji su trebali početi ovoga tjedna, a za sada nije poznato tko će ga zamijeniti. 
Na mjesto predsjednika Kosova, prema Ustavnom okviru, u slučaju smrti po automatizmu dolazi predsjednik Skupštine Kosova.
Predsjednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izjavio je kako je Rugovina smrt gubitak najznačajnije ličnosti novije povijesti Kosova. Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je kako je Rugova sa svojom vizijom budućnosti Kosova bio simbol jedinstva i kako će u novijoj povijest ostati zapamćen kao najjača politička ličnost i simbol nezavisnosti Kosova. 
Predsjednica Koordinacijskog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je kako je zabrinuta zbog smrti Rugove, jer je njegov način za postizanje nezavisnosti isključivao agresivne akcije i ratnu opciju. »Očekujem potrese i sukobe na političkoj sceni, a nisam sigurna koliko će se Albanci uspjeti konsolidirati bez potresa i mirno nastaviti pregovarački proces«, kaže ona. 
»Srbi moraju biti oprezni jer u ovakvoj sitaciji može doći do sukoba različitih političkih opcija među Albancima, a Srbi su po pravilu u takvim slučajevima kolateralna šteta«, ocijenio je nositelj Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. 
Prištinski mediji na albanskom navode kako je Rugova bio čovjek koji je ne samo po funkciji već i po stvarnom autoritetu bio faktor jedinstva u kosovskom političkom životu, osoba čiji je autoritet kod međunarodnih predstavnika od neprocjenjivog značaja i da je njegov odlazak ogroman hendikep. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika