Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ružice grad i red njenih vitezova

Svemir nas u svojoj beskonačnosti podržava u svemu što nam treba, tako kaže jedna lijepa afirmacija koja me je davno zavela i koju volim. Ove godine mi se događa da ne razumijem točno kako je svemir odlučio da nam treba ono što nam se događa, ali vrijeme će pokazati. I znam da svugdje postoji priča o virusu, o krizi, o problemima do kojih nas ovo dovodi i ne želim cijelu situaciju spomenuti iz tog ugla. Želim otkriti kako meni uspije na trenutak pobjeći od svega i to odlaskom u bajku. Ovih dana su se uvjeti za bijeg u jednu takvu bajku pojačali, pa sam odlučila otići u neku sasvim novu bajku kako bi me što više okupirala, zaokupila sva moja osjetila i jednom riječju očarala. 

Ružica grad

Ovo nije priča o Trnoružici ili uspavanoj ljepotici, ali jeste o Ružici koja je, prema legendi, bila lijepa i plemenita kneginja koja je ostala sama kada su joj brat i otac poginuli u borbi s Francima, a njenoj majci puklo srce od tuge za sinom i mužem. Mladoj kneginji Ružici nije bilo lako da sama vlada gradom, pa je odlučila na viteškom turniru naći svom narodu branitelja, a sebi muža. Na tom su turniru svi poznati vitezovi poraženi od misterioznog Crnog viteza. I sve bi bilo fenomenalno da je ovo bajka, ali je ovo legenda i po njoj, kada je Crni vitez proglašen pobjednikom, te skinuo vizir i progovorio, bilo je jasno da se radi o franačkom vitezu, koji je došao s namjerom pobijediti i ženidbom osvojiti još jedan hrvatski grad. Knjeginja Ružica nikako se nije mogla pomiriti s takvom sudbinom, već je odabrala smrt i bacila se s najviše gradske kule. Legenda kaže da su vrlo brzo, po cijelom kraju proklijala grmlja crvenih ruža, boje Ružicine krvi. 
Ružica grad je najveći sačuvan utvrđeni grad u Slavoniji, ali i jedan od najvećih u cijeloj Hrvatskoj. Nalazi se nekoliko kilometara od grada Orahovice, pa otuda i drugi, manje popularan naziv Velika tvrđava Orahovica. Smješten između obronaka Papuka i Krndije grad zauzima greben visine 378 metara i nalazi se na posjedu površine oko 8000 četvornih metara, a zaštićen je kao spomenik kulture najviše kategorije.
Povijesni zapisi govore da sam grad Orahovica datira iz 1228. godine, a za dvorac, koji je bio kraljevsko vlasništvo, navodi se 1357. godina. Vrijeme knezova Nikole i Lovre Iločki navodi se kao najbolje razdoblje u povijesti dvorca, razdoblje u kojem je bio važan vojno-politički objekt.  Povjesničari ovo razdoblje opisuju kao vrijeme procvata kulture i umjetnosti, a ne samo događanja rata i turske prijetnje. Bilo je to za vrijeme vladavine mađarskog kralja Matije Korvina.
Red legendi, red vitezova

Nakon legendi i povijesti, red je došao na vitezove organizirane u udruzi zvanoj Red vitezova Ružice grada, osnovane s ciljem proučavanja i prezentacije srednjovjekovne baštine grada Orahovica, odnosno kulturno-povijesnog spomenika Ružice grada kao jedinstvenog hrvatskog srednjovjekovnog lokaliteta. Uz oživljavanje srednjovjekovne povijesti, tradicionalnih srednjovjekovnih zanata, zabavnih igara, meni je posebno interesantno organiziranje viteških turnira, a kako je to sve izgledalo možete vidjeti na internetu, gdje su objavljeni mnogi video zapisi.
Ružica grad svjedok je povijesti jednog vremena i pokazatelj visokog životnog standarda, te veličine i značaja ovog grada, a u to ćete se uvjeriti prilikom posjeta.
Postoji i poučna staza pod nazivom Ružica grad, a kreće se od Jezera, kroz bukovu šumu do Ružica grada. Iako je njena duljina svega 800 metara, na njoj su 23 edukativne ploče, na kojima se objašnjava biološka raznolikost šume, geološke karakteristike te vrijedna kulturna i povijesna baština. Na strmijim dijelovima se nalaze stepenice, a staza vas vodi do izvora ispod tvrđave.
I ova bajka mogla je započeti s onim: »Živjela nekoć kneginja Ružica..., ali njezin kraj na žalost nije kao u svim bajkama – živjeli su zajedno do kraja života«, ali svakako jeste: »...utvrda Ružica grada odolijevala vremenu i svima priča priču o kneginji Ružici«.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika