Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali predvoditelji: Roko i Marta

Vikend koji je pred nama bit će u znaku Dužijance. Osim manifestacije Takmičenje risara koja je u subotu (sutra) 11. srpnja, u nedjelju, 12. srpnja, svetom misom u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske djeca će zahvaliti Bogu za ovogodišnju žetvu. S obzirom na pandemiju i koronavirus, ove godine na Dužijanci malenih izostat će dječje igre na temu Dužijance, ali neće izostati mali bandaš i mala bandašica, koji će bez obzira na situaciju i dalje imati i vršiti svoju časnu ulogu.
Dužijanca malenih je manifestacija novijeg datuma, te će ove godine biti održana trinaesti puta za redom. Iako su mali bandaš i bandašica uključeni i u središnju proslavu, oni imaju i svoju, dječju Dužijancu. Na ovaj način organizatori Dužijance malenih, HKC Bunjevačko kolo, žele djecu učiti o običajima ovdašnjih Hrvata Bunjevaca, kako bi jednoga dana oni kao odrasli ljudi znali sačuvati tradiciju i običaje. 
Ove godine čast biti malim bandašem i bandašicom pripala je Roki Vojniću i Marti Vukmanov Šimokov. Njih dvoje će prvi puta svečano biti predstavljeni na manifestaciji Takmičenje risara, no prije toga i mi ih predstavljamo u našem tjedniku. 

Roko Vojnić je treće dijete u obitelji Jasne i Marijana Vojnića. Ima dvije starije sestre: Leu i Ines. Dolazi iz katedrale sv. Terezije Avilske gdje redovito ministrira, a ujedno je ovogodišnji prvopričesnik. Završio je treći razred OŠ Matko Vuković u Subotici, a osim škole Roko trenira i nogomet u Nogometnoj akademija Coerver coaching u Subotici. U slobodno vrijeme vozi bicikl, igra zabavne igre, voli crtati i igrati video igrice, baš kao i svi njegovi vršnjaci. Također, aktivan je i na brojnim drugim događanjima poput Oratorija, Etnokampa...
Hoće li biti malim bandašem Roku je pitao katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. 
»Moj župnik je prvo mene pitao da li bih volio biti mali bandaš, a ja sam odmah rekao da želim. Onda sam pitao mamu i tatu i oni su tada bili sretni, a mislim i ponosni«, objasnio je Roko i dodao kako mu nije prvi puta da će se obući u nošnju, te da je i ranije išao na Dužijancu. 
»Ne znam točno koliko dugo se Dužijanca slavi, ali znam da je Dužijanca zahvala Bogu za žetvu«, kaže Roko i pojašnjava kako mu je nošnja za Dužijancu već spremna. 
Tako nam je rekao kako će u nedjelju biti obučen u bijelu košulju i svileni prsluk, čakšire (hlače) i na nogama će imati čizme. Za predstavljanje na Takmičenju risara bit će u radnoj nošnji, te će tada na sebi imati košulju, crni (radni) prsluk, bijele široke gaće i na nogama papuče. 

Marta Vukmanov Šimokov je treće dijete u obitelji Mirjane i Gorana, a ima i dva starija brata: Petra i Ivana. Dolazi iz župe sv. Roka, te je završila treći razred OŠ Ivan Milutinović u Subotici. Marta svira tamburu – basprim u Subotičkom tamburaškom orkestru, a kako nam je rekla, svirati je uči Stipan Jaramazović. U slobodno vrijeme voli se igrati s prijateljicama, ljeti se najviše voli kupati u bazenu, te redovito ide na Oratorij (ljetni i zimski), kao i na Etnokamp. 
»Hoću li biti mala bandašica pitao me je mons. Stjepan Beretić i ja sam odmah htjela, ali sam pitala prvo mamu i tatu slažu li se i oni. Tada su oni rekli da može. Sada smo već pripremili nošnju za Dužijancu, a u tome nam pomaže teta Marga Lendvai«, kaže Marta. 
Tako se mala bandašica sprema u subotu na predstavljanju biti u piketu (radna ženska nošnja) koji priprema mama Mirjana, a u nedjelju će biti u šlingu (bijeli vez) koji priprema teta Marga. Marta nam je otkrila i podatak da je na dar za prvu pričest, koju je imala u nedjelju, 5. srpnja, dobila i nove rađene bunjevačke papuče koje će obuti za Dužijancu. 
»Kad sam imala jednu godinu, prvi puta sam se obukla za Dužijancu i uvijek se rado oblačim u nošnju«, kaže Marta i dodaje: »Volim oblačiti nošnju, malo bude u njoj vruće, ali to volim, pa mi nije teško«. 
No, to nije sve. Marta nam je rekla i detalj da će za nedjelju od kose imati napravljenu punđu koju će krasiti perlica od slame koju je za nju izradila teta Jozefa Skenderović. 
Pitali smo Martu i zna li što je to Dužijanca? 
»Dužijanca je običaj koji se jako dugo slavi, ne znam točno koliko, ali znam da je puno. To je zahvala kad se ovrše žito. Znam da se nekad radilo ručno, kao sad na Takmičenju risara«, pojasnila je Marta i rekla da jedva čeka da Dužijanca dođe.

Mali bandaš i mala bandašica su spremni i nestrpljivi da dođe njima dugo očekivani dan. Oni vas pozivaju da dođete. Ako želite, možete i vi biti obučeni u nošnju, a ako ne, onda dođite njih vidjeti i podržati. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika