Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pečeni falafel od kelja i leća

Prošli vikend obilježili su divljina i divlja kuhinja. I gotovo ništa od toga nije bila naša ideja, a zapravo je malo djelo naših ruku. Znali smo za lokaciju i da je potrebna pomoć domaćinima u smislu dodavanja, slaganja i pranja. Tema druženja bili su kuhari profesionalaca koji uživaju u divljoj kuhinji. Divni ljudi, prekrasna priroda, divni mirisi i toliko puno ljudi da nisam uspjela vidjeti ni proceduru, nisam stigla pomoći u pripremi, a na kraju nisam ni okusila ništa od pripremljenog, a ideja je bila podijeliti recept. Dva dana mi je žao zbog propusta i krećem u kreativnu potragu za receptom za utjehu.

Potrebno:
2,5 šolje nasjeckanog kelja / polovica crnog luka / 2 češnja češnjaka / 3 žlice svježeg peršinovog lišća / 3 šalice kuhane zelene leće / žlica maslinovog ulja / 2 žlice limunovog soka / pola žlice mljevenog kumina / žlica svježeg korijandera / pola žlice crvene paprike u prahu / četvrtina žlice suhog origana / pola žlice mljevenog papra / pola žlice soli / 2 žlice zobenih pahulja.

Postupak: Stavite kelj, luk, češnjak, peršinov list, korijander i maslinovo ulje u blender i miješajte dok se sastojci ne zgnječe. Dodajte kuhanu leću, limunov sok, začine i zobene pahuljice. Sve zajedno miješajte dok leća ne bude dovoljno sitna, ali ne previše. Ako je smjesa tanka, dodajte još zobenih pahulja. Izvadite smjesu žlicom, oblikujte je u kuglice i rasporedite na tepsiju. Pecite 20 minuta na 175 Celzijusa.
Dodatak: Falafel se odlično slaže s lijepim umakom od krastavaca, zelenom salatom i rajčicom, a sve možete i spakirati u domaću tortilju.
Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika