Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvala u srcima

Ljetne vrućine kada gori i nebo i zemlja često se znaju završiti olujom i tučom. Tako je danas, a tako je bilo i prije 100 ili 200 godina. Strahovalo se od tih naglih ljetnih promjena vremena koje su često u trenu znale uništiti višemjesečni rad i trud odnašnjih ljudi. Jedno takvo nevrijeme zadesilo je i Vajsku. Kada je to bilo, ni oni najstariji mještani ne mogu točno reći. Ali ono što znaju i čuvaju je zavjet koji je tada dan Nebeskoj Gospi: da bi sačuvali svoje selo od novih nepogoda svakog 2. srpnja, bez obzira koji to bio dan u tjednu, zahvalit će se na uslišenim molitvama. Tako je bilo i ove godine, a obilježavanje Zavjetno-zavičajnog dana organizirale su župe sv. Jurja iz Vajske i sv. Ilije iz Bođana te HKU Antun Sorgg iz Vajske.

Nekad i sad

»Taj dan nekada se obilježavao tako što se na misu išlo u crnini, jer smo se podsjećali na neku davnu godinu kada je tuča uništila sav urod oko našeg sela. Danas se to slavi drugačije, svečanije. Puno mi je srce kada to vidim, posebno zbog ovih mladih u nošnjama«, kaže Katica Aničić. 
»Pričali su naši stari da je davno takvo nevrijeme u selu bilo da su sve kuće porušene. Naši stari su se tada zavjetovali da će 2. srpnja za nas u Vajskoj biti veliki svetac i očuvali smo taj zavjet. Dolazila sam na Zavitni dan kao djevojka, a poslije 42 godine, koliko sam provela u Njemačkoj drago mi je vidjeti da su Vaištanci očuvali svoj zavjet«, kaže Ana Božić.

Procesija, folkloraši, izložba

Svečanu svetu misu predvodio je velečasni Goran Vilov, župnik u Monoštoru, selu koje također čuva i slavi svoj zavjetni dan. 
»Kada se više ništa ne može učiniti, čovjek se moli Bogu i kaže ‘samo nas Ti možeš spasiti. Ti si Bože svemoguć, Ti nas voliš, pomozi da nam bude bolje, lakše, da budemo spašeni’. Crkva je danas puna i danas svečano slavimo, a moja je želja da bude zahvalnosti i u vašim srcima«, kazao je vlč. Vilov. 
Poslije misnog savlja upriličena je procesija oko crkve s Gospinim kipom.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovala je dječja dramsko-foklorna skupina HKU Antun Sorgg, Emilija i Valentina Kovačev iz Bođana i pučki pjesnik Josip Dumendžić Meštar, također iz Bođana.
Proslava Zavičajno-zavjetnog dana nastavljena je u Šokačkoj kući gdje je priređena izložba 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina. Izložbu je otvorio dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić. 
»Novine je pokrenuo biskup Ivan Antunović s ciljem da sačuva narodnu svijest, izgradi zajedništvo. Biskup Ivan Antunović zagrijao je nade mnogima i taj proces traje sve do danas. Kao i onda, tako i danas suočavamo se s raznim problemima, ali ne odustajemo«, kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.
Proslava je nastavljena u subotu, 4. srpnja, kada je udruga Antun Sorgg u Šokačkoj kući bila domaćin članovima HLU CroArt iz Subotice. U nastavku programa predstavljen je 14. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Leksikon su predstavili urednik Slaven Bačić i jedan od suradnika iz šokačkog Podunavlja Josip Dumendžić Meštar.
»Situacija koja nas je zadesila ipak nas nije spriječila da ovu našu manifestaciju organiziramo i još i proširimo«, kazao je predsjednik udruge Sorgg Mladen Šimić.
Z. V. / A. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika