Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Webinari hrvatskog folklora

ZAGREB – Zbog koronaepidemije, Hrvatska matica iseljenika za sve seminarce i polaznike Matičine Škole hrvatskog folklora (ŠHF) te članove amaterskih KUD-ova u iseljeništvu priprema vikend webinare koje će voditi voditelji ŠHF-a i koji će obuhvaćati teme vođenja tamburaškog i plesnog folklornog ansambla te narodnih nošnji i pjesama. 
Katarina Horvatović će u tako u četvrtak, 16. srpnja, s početkom u 18 sati, držati webinar Narodne nošnje (2. dio); Tibor Bün će u subotu, 18. srpnja, od 15 sati držati webinar Vođenje tamburaškog orkestra, dok je za subotu, 25. srpnja, od 15 sati najavljen webinar Metodika vođenja amaterskih folklornih ansambala kojega će držati Andrija Ivančan.
Svi zainteresirani trebaju poslati mail s osnovnim podacima na mail folklor@matis.hr kako bi dobili link na webinare. Za sve polaznike webinari su besplatni.

Otvorenje Kolonije slamarki i godišnji koncert Gupca 

TAVANKUT – Ukoliko ne bude uvođenja dodatnih mjera vezanih za brobu protiv koronavirusa, u organizaciji HKPD-a Matija Gubec i Galerija prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, večeras (petak, 10. srpnja) bit će organiziran kulturni program u povodu otovrenja XXXV. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu i godišnji koncert folklornog odjela Gupca na kojem će nastupiti sve tri uzrasne skupine Društva. Program se održava u Domu kulture u Tavankutu, a počinje u 19 sati. Cijena ulaznice je 200 dinara.
I. D.

Ljeto u subotičkoj knjižnici

SUBOTICA – Gradska knjižnica Subotica organizira program Ljeto u knjižnici koji traje do 14. kolovoza. Programi su svakog ponedjeljka, srijede i petka od 11 do 12 sati, odnosno utorka i četvrtka od 17 do 18 sati na Dječjem odjelu. 
»Dođite da se družimo, čitamo, plešemo, kreativno zabavimo i iskusite posao knjižničara«, poručuju iz knjižnice.

Natječaj Preprekova jesen 2020.

NOVI SAD – HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada raspisalo je natječaj za kratke priče koje će biti objavljene u zborniku Preprekova jesen 2020. Pravo sudjelovanja imaju svi građani Srbije i Hrvatske, te iz drugih država, koji pišu na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. 
Tema priče je slobodna. Autori mogu poslati do tri neobjavljene priče, a uz to trebaju navesti svoje puno ime i prezime, broj telefona i adresu, te priložiti svoju fotografiju i kratak životopis. Priče pod pseudonimom neće biti objavljene, kao ni ulomci iz većih proznih cjelina, ili već objavljeni radovi te radovi poslani na druge natječaje. Priče se ne honoriraju.
Priče slati na e-mail adresu: natjecaji.stanislav.preprek@gmail.com pri čemu u rubrici subject treba naznačiti PREPREKOVA JESEN 2020. - ime i prezime autora.
Rok za slanje priča je 1. kolovoza 2020. godine.
Uredništvo zbornika Preprekova jesen 2020. odabrat će najbolje radove za istoimeni zbornik koji će biti tiskan u nakladi Udruge, te će tročlani žiri rangirati prve tri pripovijetke.
Na promociji Zbirke, predviđenoj za listopad 2020. godine, uz prigodni program članova HKUPD-a Stanislav Preprek, tri prvoplasirane priče pročitat će nagrađeni autori.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika