Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HNV: Poziv za izbore u Hrvatskoj

»Poštovani sunarodnjaci i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji, pozivam vas da izađete na parlamentarne izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru koji će se održati 4. i 5. srpnja 2020. godine. Kao i svih prethodnih godina održavanja parlamentarnih izbora u matičnoj nam domovini, važno je da svjedočimo svoju posvećenost najvažnijim političkim procesima u Hrvatskoj te da svojim odazivom damo djelatni prinos u onim segmentima koji se izravno tiču i našega položaja. 
Podsjetimo se da je u posljednjih nekoliko godina naša domovina Hrvatska intenzivirala svoj interes za položaj Hrvata na ovim prostorima i da je suradnja HNV-a i institucija Hrvatske rezultirala započetim značajnim projektima koji za cilj imaju unaprjeđenje položaja hrvatskoga naroda u domicilnoj državi. Na nama samima je da tu suradnju još dodatno osnažimo, produbimo i intenziviramo, a to možemo jedino ako smo odgovorni i ako izlaskom na biračka mjesta svjedočimo svoju zainteresiranost. Važno je da naš glas bude glas cjelokupnoga hrvatskoga naroda, da zajedno sa svojim sunarodnjacima u domovini očitujemo svoju volju i da pokažemo još jednom zajedništvo koje je uvijek bilo garantom uspjeha i pozitivnih rezultata. 
Poštovani sunarodnjaci i sugrađani, svi koji imate pravo glasa, odnosno hrvatsko državljanstvo, izađite na predstojeće izbore u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Beogradu i Subotici i učinimo svi zajedno da se naš glas čuje i u domovini.«
Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća


Apel za striktno 
pridržavanje mjera

Na osnovu izvješća Instituta za javno zdravlje Vojvodine bilježi se povećanje broja oboljelih od infekcije covid-19, ali je epidemiološka situacija u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za sada i dalje pod kontrolom, navodi se na sajtu AP Vojvodine 25. lipnja. 
»Prethodnih tjedana kroz tiho prokužavanje populacije dnevno je bila evidentirana jednoznamenkasta brojka novozaraženih, da bi prije tri dana broj novootkrivenih slučajeva bio 13, dan kasnije 30, dok je u srijedu broj pozitivnih na virus korona bio 24. Također, u Kliničkom centru Vojvodine, u odnosu na prethodne dane, povećao se broj hospitaliziranih, pa se u ovom trenutku u toj ustanovi liječi 45 pacijenata, od kojih se dva nalaze na mehaničkoj ventilaciji. Pozivamo građane Vojvodine da se, kao i do sada, ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mjera predostrožnosti i uputa nadležnih zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi, uz poštovanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcijskih sredstava i svih mjera osobne higijene.
Apeliramo i na zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite da posebno obrate pažnju na sve neophodne postupke radi sprječavanja zaražavanja zasposlenih i štićenika u tim ustanovama, kao i poslodavce da i dalje primjenjuju i provode kontrolu poštovanja mjera koje su naložene, a koje se odnose na sprječavanje nekontroliranog širenja infekcije u radnim organizacijama i kolektivima«, navodi se u priopćenju.


EU dozvolila ulazak iz Srbije

Srbija i Crna Gora, kao jedine zemlje iz regije Zapadnog Balkana našle su se na listi zemalja kojima su od srijede, 1. srpnja, otvorene spoljne granice Europske unije. U Bruxellesu navode da je prva lista od 15 zemalja bazirana na »sličnim ili boljim« epidemiološkim podacima u odnosu na stanje u EU i da će biti ažurirana svaka dva tjedna. Biti na listi ne znači da će se na njoj kroz dva tjedna i ostati – niti da se može svugdje u EU, piše DW.
»Kako bi se treće zemlje našle na ovoj listi, broj slučajeva covid-19 u prethodnih 14 dana i na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili sličan prosjeku EU. Istovremeno, potreban je stabilan ili silazni trend novih slučajeva u odnosu na prethodna dva tjedna, kao i procjena ukupnog odgovora na covid-19, uključujući i pouzdanost informacija«, navode u Vijeću EU.
Naglašava se i da su u pitanju preporuke Vijeća EU, dakle »bez zakonske obveze«, a da je na zemljama-članicama odluka o njihovoj primjeni. U praksi to znači da zemlje-članice mogu, ali i ne moraju, postepeno otvarati svoje granice prema zemljama s usvojene liste. 
H. R.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika