Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četvrt stoljeća dječjeg festivala

U nedjelju, 28. lipnja, u Tavankutu je održan XXV. po redu festival dječjeg stvaralaštva koji nosi naziv Djeca su ukras svijeta. Festival je u Tavankutu nastao 1996. godine s ciljem promidžbe aktivnosti najmlađih članova folklornih udruga. 
Organizator festivala je mjesni HKPD Matija Gubec. Iako je održavanje manifestacije zbog epidemije koronavirusa donedavno bilo upitno, ovogodišnji festival je, po ocjeni domaćina, uspješno održan. Na ljetnoj pozornici Etno salaša Balažević smjenjivali su se razigrani mladi folkloraši, a nastupili su i mladi tamburaši. Osim domaćina, Gupčevih plesača, nastupile su i dvije dječje skupine HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice koji su izveli plesove iz Zagorja i Međimurja; HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice nastupio je s mlađom postavom svojih tamburaša; dječja skupina HKU-a Antun Sorgg iz Vajske predstavila se dječjim plesovima šokačkih Hrvata iz bačkog Podunavlja, a CKPD Princeza Ksenija iz Lovćenca plesovima tzv. Stare Crne Gore i plesovima Bokeljske mornarice. 
Goste je pozdravio i Festival otvorio predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović. Domaćini festivalskog izdanja bili su članovi najmlađe dječje skupine Gupca, koju vodi Sanda Benčik i koji su izveli bunjevačke igre, dok je srednja skupina tavankutskih folkloraša, koju vodi Darko Prćić, također izvela bunjevačke plesove. Zahvaljujući ovim mladim entuzijastima, Festival je i među najmlađim članovima tavankutskoga Društva shvaćen kao manifestacija koju zajedno grade, održavaju i po-pulariziraju.
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika