Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­gla­so­va­na ob­ve­zu­juća stra­načka di­sci­pli­na

U petak 20. siječnja održana je šesta sjednica Vijeća Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini. Bila je to sjednica sa do sada najvećim kvorumom, nedostajala su samo dva vijećnika. Na početku sjednice predsjednik DSHV-a Petar Kuntić upoznao je vijećnike s aktivnostima između dvije sjednice Vijeća, gdje je među značajnijim događanjima bio razgovor s premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom 20. studenoga prošle godine, te posjet i razgovor sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom 16. siječnja. 
Posebice je istaknut i razgovor s predstavnicima srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem i predsjednikom Samostalne srpske demokratske stranke Vojislavom Stanimirovićem. Uzvratni posjet srpskoj zajednici u Zagrebu, gdje je domaćin bio David D. Orlović, bio je prigodom prvog organiziranog dočeka pravoslavne Nove godine. Treća točka dnevnoga reda odnosila se na redoviti godišnji inventar i izradu završnog računa. 
PLAN RADA: U razgovoru za »Hrvatsku riječ« nakon sjednice, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je naglasio kako je uobičajeno da se na svakoj prvoj sjednici Vijeća utvrde plan i program rada za tekuću godinu.
»Vijeće je jednoglasno usvojilo plan rada glede političkih, gospodarskih, investicijskih pitanja i datuma proslava u DSHV-u. U planu rada za 2006. godinu definirana su najaktualnija politička pitanja koja se tiču hrvatske zajednice u Vojvodini, a odnose se na provedbu principa pozitivne diskriminacije manjina te Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpke i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. Tu je istaknuto pitanje zastupljenosti u predstavničkim tijelima, bunjevačko pitanje, integracija Hrvata u politički i gospodarski sustav, pitanje uredništva na hrvatskome jeziku na RTV Novi Sad, inzistiranje na ratifikaciji Narodne skupštine Republike Srbije odluke Skupštine APV o uvođenju hrvatskoga jezika u službenu uporabu na teritoriju APV, inzistiranje na mogućnosti dobivanja osobnih dokumenata na materinjem jeziku, razgovori s predstavnicima Sveučilišta u Novom Sadu radi brže nostrifikacije diploma stečenih na sveučilištima u Republici Hrvatskoj, skretanje pozornosti javnosti na eventualno nove pojave incidenata, te formiranje Mješovitog odbora za praćenje provedbe Zakona o zaštiti manjina. Pod godpodarskim pitanjima DSHV će u 2006. godini težiti uspostavi potpune normalizacije odnosa između države u kojoj živimo i matične države, zatim iznalaziti rješenja teške gospodarske krize naše zajednice inozemnim ulaganjima, potpomoći upošljavanje osoba koje u postojećim uvjetima sve teže dolaze do kvalitetnog radnog mjesta i pomoć u zapošljavanju pri povratku svršenih studenata sa sveučilišta u Hrvatskoj. Radit ćemo i na potpori otvaranja predstavništava hrvatskih tvrtki u Republici Srbiji. Plan investicija u infrastrukturu obuhvaća uvlačenje plina u Dom DSHV-a, unutarnje uređenje toga prostora i uređenje podrumskih prostora za potrebe mladeži DSHV-a. Datumi proslava u DSHV-u bit će: »Debeli četvrtak« 23. velječe, proslava 16. godinšnjice od osnutka DSHV-a 15. srpnja, Dan grada Subotice 1. rujna i Božićni koktel 15. prosinca.«
OSTALE TOČKE: Vijeće DSHV-a je donijelo i odluku o ponovnom pokretanju glasila DSHV-a »Glas ravnice«. Za glavnog i odgovornog urednika imenovan je Đorđe Čović, a zamjenik glavnog urednika bit će Ivan Jurakić iz Vrbasa. Odlučeno je također da će se osma redovita Skupština DSHV-a održati u posljednjem tjednu u ožujku, da će biti isključivo radna i da će biti bez nazočnih gostiju. Sve ostale operativne odluke će donijet će Predsjedništvo na svojoj sljedećoj skupštini. 
»Pod posebnom točkom dnevnoga reda diskutiralo se na temu stranačke discipline i o nizu problema koji su se pojavili u posljednje vrijeme, gdje neki članovi stranke nisu odreagirali onako kako se od njih očekivalo i nisu ispoštovali zaključke Predsjedništva i Vijeća«, kaže Petar Kuntić. »Donesena odluka odnosi se na obvezu stranačke discipline na svim razinama i u svim organizacijskim formama, svugdje gdje su predstavnici i članovi DSHV-a nazočni, glede odluka Predsjedništva i Vijeća DSHV-a.« 
Na sjednici je pokrenuta i usvojena inicijativa da se izmjeni dio odluke Hrvatskog nacionalnog vijeća o blagdanima hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, kojom je predloženo da jedan od četiri dana bude i dan rođenja Ivana Antunovića. 
»Na Vijeću je iznesen stav o dubokom neslaganju s takvom odlukom, imajući u vidu da je DSHV predložio da to bude dan kada je Ivan Antunović javno započeo svoj prosvetiteljski rad«, kaže Kuntić. »Dan 15. kolovoza je prigodniji datum za proslavu, uzimajući u obzir organiziranje svečanosti Dužijance u Subotici i Dužionice Somboru, te je stoga ovo veoma pogodna prigoda za razvitak hrvatske narodne samosvijesti i podsjećanje na pokretača narodnoga preporoda i njegovu preporoditeljsku djelatnost.« Vijeće DSHV-a također zahtjeva da se izvrši odluka usvojene od strane HNV-a prošle godine, glede pokretanja edukacije na Učiteljskom fakultetu i pitanja mjesta školovanja budućeg hrvatskoga nastavnog kadra u Vojvodini. DSHV po ovome pitanju ima jasan stav u da se nastava treba organizirati u Subotici, ne samo zato što je to mjesto s najvećim postotkom Hrvata, već je u Subotici nastava na hrvatskom za sada najrazvijenija, kako po broju učenika, tako i po nastavničkom kadra. 
Pod posljednom točkom izneseno je pitanje najave uvođenja umjesto bunjevačkog jezika bunjevačkog govora, o čemu se po završetku ove sjednice izdalo i priopćenje za javnost. Na kraju sjednice svi su vijećnici zamoljeni da se u što većem broju odazovu na Veliko prelo koje će se održati u subotu 28. siječnja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika