Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na putu do svetosti 

Kako se običava svake godine, 24. lipnja proslavljena je svečana sveta misa u čast sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića u karmelićanskoj crkvi u Somboru. Ove godine se navršilo 64 godine od njegove smrti. Iako je širenje koronavirusa utjecalo na pripreme i održavanje proslave, duhovna priprava je održana od 15. lipnja u somborskom karmelu. Svaki dan se molila krunica, služila pjevana sveta misa s propovijedi, a na kraju molile litanije Srcu Isusovu i molitva ocu Gerardu kod njegovoga groba u crkvi. Kao i prijašnjih godina, djeca su sudjelovala svojim radovima na online natječaju koji su provele katehete i vjeroučitelji, a radovi na temu Molitve bili su izloženi u crkvi. Na proslavi Gerardova pjevao je dio Katedralnog zbora Albe Vidaković iz Subotice sa solisticom Izabellom Guzsvány, a s obzirom na to da ove godine biskup Ivan Pénzes nije mogao doći, slavlje je predvodio karmelićanski provincijal o. Srećko Rimac uz koncelebraciju brojnih svećenika.  Umjesto planiranog propovjednika, o. Stipe Tomića iz Graza, propovijedao je o. Zlatko Žuvela.
Tijekom višednevne duhovne priprave bilo je manje vjernika nego prijašnjih godina zbog situacije s koronavirusom, ali je na proslavi lijepo bilo vidjeti ispunjenu crkvu. Osim domaćih, Somboraca i stanovnika okolnih mjesta i salaša, hodočastili su vjernici iz Subotice, Đurđina i Žednika. 
Kako saznajemo od vicepostulatora o. Tihe Radana uslišanja po zagovoru oca Gerarda ima, ljudi šalju svejdočanstva, zahvaljuju ocu Gerardu, mole se. Česti su slučajevi da bračnim parovima koji nisu mogli imali djece bude uslišana molitva po zagovoru Gerarda. Također, ove je godine vlč. Daniel Katačić u Novom Sadu inicijativu 40 dana za život stavio pod zagovor oca Gerarda. Iako uslišanja ima, za proglašenje svetim potrebno je veliko čudo koje će biti potkrijepljeno i dokumentirano medicinskim nalazima. Vicepostulatura je poslala već pet takvih čuda na razmatranje kongregaciji. 
Kako je pojasnio o. Tiho, u postupku proglašenja su dvije faze, dijecezanska, biskupijska faza i rimska. Na biskupijskoj razini je sve završeno već prije nekoliko godina, sada je u tijeku rimska faza. Potrebno je još napisati spise za knjigu Pozitio, a krajem prošle godine predan je sažetak svjedoka, Sumarium testium. Sljedeći korak je sačiniti Sumarium documentorum koji predstavlja sažetak svega što je sluga Božji otac Gerard napisao. Tek kada sve te spise i dokumete u kojima su navedene krijeposti kojima se o. Gerard odlikovao, pobožnosti koje je njegovao, kongregacija dobije, može se ispitati život oca Gerarda. Nakon toga se postupak za proglašenje svetim može nastaviti.
Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika