Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povratak ozbiljnijim treninzima

Prošle godine na prvenstvu države za mlađe pionire i pionirke u Beogradu atletičarka Spartaka iz Subotice Minja Kopunović osvojila je naslov prvakinje Srbije u skoku u dalj. Za ovo najjače nacionalno natjecanje i njen nastup vezan je i svojevrsni kuriozitet. Naime, mlada Subotičanka je nadmoćno osvojila prvo mjesto sa skokom od 5,18 cm, a s rezultatom koji je postigla slavila bi sa 16 cm prednosti i naslov u konkurenciji dječaka. Talentiranu skakačicu je, poput svih sportaša i sportašica, prije nekoliko mjeseci u treninzima zaustavila pandemija koronavirusa i sada se, s relaksiranjem mjera, uz stručni nadzor trenera Joške Kerešija ponovno vratila u trenažni proces.

Kako sada izgleda povratak na atletsku stazu Gradskog stadiona u Subotici?
U početku je bilo malo čudno, jer je pauza tijekom zabrane treninga u vrijeme izvanrednog stanja posve normalno ostavila traga na svima nama. Vratili smo se uobičajenim treninzima i pokušavamo nadoknaditi propušteno.
Opiši nam jedan svoj uobičajeni trening.
Prvo trčimo nekoliko krugova za zagrijavanje, potom slijede ubrzanja od 100 m sprinta, a potom ostali predviđeni dijelovi treninga za taj dan. Poglavito, u posljednje vrijeme radimo na snazi i ubrzanju.
Opće je poznato kako vrsne skakačice u dalj krasi i izuzetna brzina. Kakav je tvoj brzinski rezultat?
Uglavnom trčim dionicu od 300 m, pojedinačno i u štafeti, a ove godine sam istrčala rezultat 42,66.
Rezultat na prošlogodišnjem državnom prvenstvu vinuo te je u sam vrh pionirske atletike u Srbiji. Jesi li u međuvremenu skočila i više od tih respektabilnih 5,18 m?
Malo sam još popravila rezultat u odnosu na taj pobjednički skok, jer sam uspjela skočiti 5,22 m. Nažalost, napredak u novim dužinama prekinula je korona, pa se nadam da ću u narednom razdoblju kontinuiranog treninga uspjeti još više poboljšati duljinu svojih skokova.
Koje su duljine koje skačeš na treningu i koliko daleko možeš uvijek skočiti?
Recimo da uvijek mogu skočiti preko pet metara, ali zbog prisilne pauze još uvijek nismo počeli skakati. Prvo se trebaju ojačati mišići i tijelo pripremiti za skokove.

Budući da su natjecanja suspendirana do daljnjeg, ostaje samo rad na treninzima. Koliko često treniraš?
Imamo pet treninga tjedno na kojima nastojimo vratiti intenzitet rada koji je bio prije prisilnog prijekida. Također, i u teretani se vraćamo težinama na kojima smo bili u punom procesu treniranja.
Treniraš li u grupi s ostalim skakačima ili su za tebe predviđeni individualni treninzi?
Trener Kereši radi individualno sa mnom i na svakom treningu nastojimo što više nadoknaditi izgubljene mjesece treninga.
Tko je tvoj uzor u skoku u dalj?
Ivana Španović i njezina tehnika skakanja koju sam i sama pokušavala svladati, ali mi još uvijek ne uspijeva skinuti takav način skakanja. Za sada imam svoju tehniku i način skakanja, ali za još dulje skokove moram još puno trenirati. Voljela bih u skorijoj budućnosti svladati način skakanja u kojem mogu napraviti taj nužni korak u skoku, jer s takvom tehnikom mogući su i jako dugački skokovi.
Kakvi su tvoji planovi za ovu godinu i kojom bi dužinom skoka bila zadovoljna?
Planovi su vezani za puno treniranja i nadoknađivanja propuštenog trenažnog procesa. Voljela bih ove godine skočiti preko 5,50 m i ustaliti se na toj dužini skokova.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika