Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pet godina je prošlo od tad

Tako je pisalo u pozivu koji mi je stigao putem Whatsapp aplikacije, dodan je bio datum i mjesto Brijuni. Postoji li ljepše mjesto za slavljenje ljubavi, dijeljenje s voljenim osobama sreće što ste našli osobu s kojom želite provesti ostatak svog života? Teta sam ovog mladića koji je ljubav svog života pronašao u Puli i koji je odlučio tamo nastaviti svoj život. Naša se obitelj polako vraća u Hrvatsku i drago mi je zbog toga.
Dovoljna je jedna pozivnica i svijest o tome koliko mi nedostaje, Istra je zasjala. Prošlo je pet godina od mog posljednjeg posjeta Istri. Tada je razlog bio posao, mjesto je bila Pula, mjesec veljača, a trajanje posjeta bilo je vrlo kratko. Posljednjih nekoliko godina moje srce kradu Dalmacija i otoci, ali prva ljubav zaborava nema. 

Kakav je plan za tri dana

Plan je jasan, vjenčanje je fokus cjelokupnog posjeta i trodnevni plan nekako mora postati petodnevni. Deveti mjesec idealan je za ponovno zaljubljivanje i Pulu odabirem za svog udvarača, prekrasan romantični grad i s tim bi se složio i car Vespazijan, koji je sagradio amfiteatar za ljubav koja je živjela u Puli, kojeg mnogi nazivaju i Arena. Postoji jednako romantična ideja o vilama kao graditeljima amfiteatra. Tko god da je odgovoran za gradnju, napravio je zaista prekrasnu građevinu, koja usprkos svim ljepotama i veličanstvu nije uspjela ući na UNESCO-ov popis zbog nepravilnosti u obnovi. U njoj se danas održavaju divni koncerti i razna kulturna događanja, među kojima je i daleko poznati pulski filmski festival.

Više od amfiteatra

Amfiteatar je skoro svačija prva asocijacija na Pulu, ali svakako nije i jedina. Zlatna vrata, Augustov hram, Rimsko kazalište, tvrđava na Kaštelu, forum, Rimski mozaik, Kapela Marije Formoze iz 6. stoljeća, pravoslavna crkva svetog Nikole iz 11. stoljeća, dvostruka vrata, arheološki i povijesni muzej pričaju priču o drevnom povijesnom gradu u južnoj Istri.
Iako ima dugu povijest, njegova prava povijest započinje razdobljem Rimljana, pa ne čudi što je sačuvano mnogo spomenika iz tog razdoblja. Najstariji od svih spomenika rimske arhitekture su Zlatna vrata ili Herkulova vrata. Sam otvor je širok 3,60 metara, a visina prelazi 4 metra. Na nadgrobnoj ploči uklesana je glava Herkula, zaštitnika drevnog grada. Kroz povijest i s brojnim vladarima grad je imao uspona i padova i sve je to dovelo do toga da je Pula grad brodogradnje i turizma i duge tradicije vinarstva i ribolova. Govoreći o ribolovu, brodicama, neizostavno je spomenuti i nemoguće je zaobići luku. Da to nije uvijek ono luka poput luke, kreativan čovjek pobrinuo se da osvijetli dizalice u brodogradilištu i napravi od njih užarene divove, koji noću izgledaju primamljivo i veselo. Međutim, tijekom dana to je sasvim drugačija priča, bar kad je estetika u pitanju.
Kako govorimo o Puli u toplim mjesecima, plaže svakako zaslužuju posebno mjesto. Najpoznatija među svim je Verudela. Kako Pula ima luku, vjerujem da to mnogima utječe na izbor plaža, a neki čak potraže i one izvan nje. Svakako, među popularnim se ističu i Monsival, Valsaline, Sisplac, Valkane, Galebova stijena, Pješčana uvala i druge. 
I na kraju, poput glazure na torti, ostaje nam obilazak Brijuna i za to vjerujem da će se naši mladenci postarati i da ćemo ovo omiljeno ljetovalište Josipa Broza, egzotični i prestižni nacionalni park upoznati u sasvim drugačijem, još romantičnijem i ljepšem svjetlu i da ćemo ga takvog zauvijek pamtiti.
Ljudi biraju jednog čovjeka sebi za doživotnog saputnika, ili barem ostatak života, ali nadam se da je u redu odabrati više gradova u koje će se zaljubiti. Ako je tako, Pula je jedan od tih za mene. Ima ono nešto što ne znam točno objasniti. Baš kao prava zaljubljenost.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika