Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priopćenje HDF-a o rezultatima izbora

Na izborima za Skupštinu grada Subotice, održanim 21. lipnja 2020. godine Hrvatski demokratski forum je, prema procjenama naših aktivista, osvojio povjerenje više od 730 birača, odnosno oko 1,26 posto od ukupnog broja građana izašlih na birališta. Osvojeni broj glasova nije bio dovoljan za ulazak u Skupštinu grada.
HDF je grupa građana, formirana neposredno pred ove izbore, a koja je u izbornoj utrci sudjelovala s političkim strankama i pokretima od kojih su većina politički akteri već 30 godina. Iako je na izborima nastupio kao grupa građana nacionalne manjine, HDF se ravnopravno natjecao za izborni cenzus od 3 posto. Da je HDF registriran kao politička stranka hrvatske nacionalne manjine, zakonom predviđeni izborni prag bi nam omogućio ulazak u Skupštinu, ili bismo bili veoma blizu tome. Stoga zahvaljujemo građanima koji su povjerenje dali HDF-u, a osvojeni broj glasova je zalog i obveza da ne odustanemo od nastojanja da hrvatsku zajednicu poslije godina propuštenih prilika ponovo vratimo u strukture odlučivanja u gradu. Neuspjehom svakako smatramo to što ni u iduće četiri godine hrvatska zajednica neće imati svoje predstavnike u Skupštini grada Subotice, kao ni u pokrajinskom i republičkom parlamentu, te i dalje neće biti u prilici izravno utjecati na procese donošenja odluka.
Zahvaljujemo i svim našim članovima koji su u nešto više od tri mjeseca izbornih aktivnosti pridonijeli da jedna mala grupa građana postane drugačiji, a prepoznatljivi predstavnik hrvatske zajednice u gradu i da privuče Hrvate za koje su vrata tradicionalnih institucija zajednice do sada bila zatvorena. Također zahvaljujemo građanima koji su svojim ovjerenim potpisima omogućili HDF-u da uradi ono što nitko u hrvatskoj zajednici nije ni pokušao od 2004. godine, a to je da samostalno izađe na izbore i zatraži podršku hrvatske zajednice.
HDF ujedno čestita izbornim pobjednicima, prije svih Srpskoj naprednoj stranci koja je osvojila rekordan broj glasova, kao i Savezu vojvođanskih Mađara i želi im da sastave stabilnu vlast koja će u sljedeće četiri godine nastaviti razvoj i napredak grada. U tome će im HDF, u skladu sa svojim mogućnostima i pozicijom, biti pouzdan i korektan partner.
Predstojeće razdoblje HDF će iskoristiti za organizacijsko osnaživanje, a prvi sljedeći test bit će izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Nositelj liste Zvonimir Perušić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika