Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi termini emisija za Hrvate izvan RH na HRT-u
Globalna Hrvatska 

U ljetnoj programskoj shemi Hrvatske televizije, koja će biti na snazi do sredine rujna novi su termini emitiranja Programa za Hrvate izvan Hrvatske. »U tom kontekstu, za sve hrvatske manjine i iseljeništvo, posebno bih htio istaknuti značenje emisije Globalna Hrvatska, koja je ranije išla samo na Četvrtom programu i HRTInt., a na Prvi program prebačena je na zahtjev gledateljstva. U tjednom ritmu bavi se hrvatskim zajednicama diljem svijeta, a u svakoj emisiji može se vidjeti bar jedan prilog i o Hrvatima u Srbiji«, kaže urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan RH Ivo Kujundžić.
Termini su sljedeći: Globalna Hrvatska (trajanje 40 minuta, urednice Gordana Lovrečić i Majda Ivković ) – srijedom u 11,10 na HTV 1, reprize: subota 21,10 na HTV 4, te više puta na satelitskom HRT Int., u skladu s vremenskim zonama.
Pogled preko granice – Hrvati u Bosni i Hercegovini (trajanje 25 minuta, urednik Zdravko Fuček) – utorkom u 11,10 na HTV 1, reprize: subota 11,35 na HTV 4 te više puta na satelitskom HRTInt. u skladu s vremenskim zonama.
»Važne informacije o Hrvatima izvan Hrvatske mogu se vidjeti i na našem portalu glashrvatske.hrt.hr gdje se uz hrvatski, vijesti pripremaju i na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku te u dnevnim televizijskim vijestima na ova tri jezika na HTV 4 (23 sata na engleskom, 23,15 na njemačkom, te u 6 ujutro na španjolskom jeziku), odnosno na satelitskom HRTInt. u skladu s vremenskim zonama. Među radijskim emisijama najvažnija je Hrvatima izvan domovine, koja se može slušati svakog četvrtka od 20 do 23 sata na Prvom programu Hrvatskoga radija«, kaže Kujundžić.
J. D. 


Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman

Nismo zadovoljni statusom 
hrvatske manjine u Srbiji

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je 21. lipnja kako Hrvatska nije zadovoljna statusom hrvatske manjine u Srbiji.
»Mi nismo zadovoljni statusom (hrvatske) manjine u Srbiji, izražavamo žaljenje i apsolutno se zalažemo za to da srpska strana ispuni potpisani međunarodni Sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina i fiksnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i na tome ćemo i dalje inzistirati, kao što mi to omogućujemo ovdje u Hrvatskoj«, rekao je Grlić Radman, prenijela je agencija Hina.
On je ocijenio da je »Hrvatska upravo paradigma ili najbolji primjer zaštite manjina, svaka manjina ovdje ima i zastupljenost u Hrvatskom saboru, a srpska manjina ima i fiksnu zastupljenost« (tri zastupnika).
Grlić Radman je naglasio da je rješavanje pitanja nestalih osoba iz posljednjeg rata u Hrvatskoj uvjet za podršku Hrvatske Srbiji u pristupanju Europskoj uniji.
»Cilj nam je da zatvorimo to poglavlje kako bismo mogli imati dobrosusjedske odnose i podržati europski put Srbije, ali ta pitanja, osnovni kriteriji moraju biti riješena«, dodao je hrvatski ministar, a uslijedila je i njegova izjava 22. lipnja, nako održanih izbora u Srbiji.
»Nakon izbora u Srbiji očekujemo stabilne odnose, doprinos rješavanju regionalnog mira te još jednom plediramo za punu primjenu Sporazuma o zaštiti manjina. Hrvatska izražava žaljenje, ujedno i zabrinutost, da su Hrvati ostali bez svog predstavnika u Skupštini Srbije.« 


Tužiteljstvo odbacilo prijavu protiv Subotičanina zbog Thompsona

Zbog nedostatka dokaza, Više javno tužiteljstvo odbacilo je kaznenu prijavu za širenje nacionalne netrpeljivosti protiv Subotičanina koji ja na Uskrs na svojoj terasi okačio hrvatsku zastavu i puštao numere Marka Perkovića Thompsona, prenosi portal Grad Subotica.
»Prijava je odbačena još 12. lipnja, jer nema elemenata kaznenog djela. Isticanje zastave strane države nije kazneno djelo«, objašnjava zamjenik Višeg javnog tužiteljstva u Subotici Branislav Rankov. »S druge strane, saslušali smo svjedoke i nitko nije čuo Thompsonove pjesme, koje su bile ključna stvar u predmetu. Postupali smo u skladu s našim zakonom i ovdje nema elemenata kaznenog djela.«
Podsjetimo, Subotičanin je u svom stanu u naselju Prozivka na pravoslavni Uskrs, 14. travnja, na terasu iznio zastavu Hrvatske. To je izazvalo revolt susjeda, koji su njegovu gestu smatrali provokacijom. Slika je ubrzo dospjela i na društvene mreže i pokrenula bujicu reakcija.
Kako neslužbeno saznajemo, prenosi portal, Subotičanin se u tužiteljstvu branio time da je zastavu sa šahovnicom samo oprao i iznio da se osuši. Nedugo potom, na istoj terasi osvanula je srpska trobojnica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika