Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Planina puna vode

Vjerojatno je malo onih koji nisu upoznati s fenomenom podjele nagrada na internetu. Uglavnom je to utemeljeno na tome da lajkate neku objavu, ponekad napišete komentar ili čak i podijelite objavu i kada završite sve navedeno sudjelujete u izvlačenju. Datum kada će biti izvlačenje je poznat, a izvlačenje se odvija putem aplikacije i na taj način je to sve regularno. Naravno, svi mi koji nikad ništa ne dobijemo dolazimo do sumnje da je igra namještena, ali nastavljamo igrati. I onda jednom nas izvuku.
Upravo mi se to dogodilo prije nekoliko dana i dobila sam vikend za dvoje na Staroj planini, u super kućici. Baš me je obradovala vijest i već su počeli planovi s kim, kada i kako i dok smo mi sanjali o idealnom datumu dobili smo informaciju da je u tom divnom smještaju sve rezervirano do devetog mjeseca. Ideja da ćemo već krajem ovog mjeseca udahnuti zrak Stare ljepotice, naći zabavu u divnom bazenu koji smještaj posjeduje i uživati, pala je u vodu ali smo od domaćina dobili priliku da nagradimo i sa sobom povedemo još dvoje, tako da, sigurna sam da nas čeka sunčani i topao jesenski vikend.
Što drugo učiniti kad dobijete nagradu nego hvaliti se i tako smo kroz priču i pohvale svi zaključili da je Stara planina divna, ali nas je sve to dovelo do mnogih saznanja što raditi na Durmitoru. 
Kada kažem Durmitor, mislim na Nacionalni park Durmitor koji se nalazi u Crnoj Gori i jedan je od većih i poznatijih nacionalnih parkova u ovom dijelu Europe. Prostire se na površini od 39.000 ha, a osim planine Durmitor, uključuje kanjon rijeke Tare, Sušice i Drage, kao i gornji kanonski dio rijeke Komarnice. Nacionalni park Durmitor proglašen je 1952. godine, a od 1980. nalazi se na UNESCO-vom popisu Svjetske prirodne i kulturne baštine.

Dru mi tore – planina puna vode

Baš tako su je zvali Kelti, dru mi tore, a ni ne čudi jer su upravo rijeke i jezera među najljepšim ukrasima u parku. Među moćnim rijekama u kombinaciji s veličanstvenim kanjonima ističe se rijeka Tara, a dubina kanjona od 1.000 metara, na nekim mjestima i 1.300 svrstava je na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon velikog kanjona rijeke Kolorado.
Kao i kod svake ljepotice, posebnu čar daju njezine oči, a Durmitor ih ima čak 18 koje nose naziv gorske oči. Jasno, riječ je o ledenjačkim jezerima, među kojima se posebno izdvaja Crno jezero. Smješteno na visini od 1.416 metara, jezero se sastoji iz dva dijela: Malog i Velikog jezera koji su spojeni uskim kanalom. U Crno jezero se ulijeva nekoliko planinskih potoka. Turisti vole i Vražije jezero, ne znamo da li zbog atraktivnog imena ili priče da su u njemu nekoć živjeli vragovi, ili one priče o krilatom ždrijebetu. Kako bilo, ovdje je ipak riječ o vražijoj ljepoti.
Glavno obilježje reljefa ovog područja zasigurno je prostrana visoravan na 1.500 metara nadmorske visine, koju presijecaju spomenute kanjonske doline i s koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi od kojih njih čak 48 ima visinu višu od 2.000 metara. Najviši vrh je Bobotov kuk s 2.523 metra i on je ujedno i jedna od najviših točki u Crnoj Gori, a s njega se mogu vidjeti i druge planine, Lovćen i Maglić.

Svi bi da budu na Durmitoru

Normalno je da, kada je riječ o ovakvoj prirodi, mnoge biljne i životinjske vrste žele živjeti upravo ovdje. Preko tisuću i pol biljnih vrsta, od kojih neke rastu još od ledenog doba, među kojima je nekoliko endemskih vrsta. Postoji i nekoliko endemskih životinja, poput posebne vrste vidre koju možete susresti u kanjonu Tare, a tu je i bjeloglavi sup.
Ovakvi sklopovi prirode ne zahtijevaju aktivnosti da biste ih doživjeli punim kapacitetom, ali itekako nude brojne avanture. Rafting na rijeci Tari, kanjoning, planinarenje, paraglajding, kupanje u ledenjačkim jezerima, vožnja čamcima, foto safari, džiping ture, sportski ribolov i svakako pješačenje jer s preko 100 km markiranih staza za planinarenje, Durmitor spada u najbolje markiranu planinu dinarskog masiva i Europe.
Kada se u priči o Staroj planini zaljubite u priču o Durmitoru, jasno vam je da vas planine zovu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika