Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pita od borovnica i maline

Od kako su epidemiolozi objavili da su borovnice zdrave ne uspijeva mi nabaviti ih u prodavaonici u kojoj su se uvijek nalazile na policama hladnjaka i tako sam jedno vrijeme zamijenila borovnice mješavinom šumskog voća i drugim kombinacijama koje bi se mogle koristiti za moje jutarnje kombinacije, a onda su se borovnice vratile u moj život i to u velikim količinama. Jedna poznanica na kućnu adresu donosi svježe ubrane borovnice, i to po cijeni koja je upola niža od one u trgovini i ja sad ne mogu odoljeti niti jednom receptu koji u sebi sadrži ovaj imunološki štitnik, stimulans za mozak, važan sastojak za njegu kože, dobar vid, zdravo srce i prevenciju mnogih opasnih bolesti. A ako netko i uspije zatvoriti oči na sve ove dragocjenosti, sigurno će se teško oduprijeti okusu ovih ljubičastih bobica. Danas ih pakiram u pitu, dodajem im maline i pravim zazubice svima.
Potrebno: 225 g brašna / 100 g putera / 1 žlica jabučnog ocata / 4 žlice vode / pola žličice soli / pola žličice šećera. Za fil: 500 g borovnica / 300 g malina / 175 g šećera / 50 g gustina / 1 bjelanjak / 1 žlica limunovog soka / 1 žlica smeđeg šećera / 1 žličica ekstrakta vanilije.
Postupak: Pomiješati brašno, sol, šećer, jabučni ocat i vodu, pa zamijesiti tijesto za koru. Tijesto će biti blago mrvičasto, prebacite ga na podlogu koju ste pobrašnjavili, zatim utapkajte u krug, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da odmori sat vremena. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete pomiješati borovnice, maline, šećer, gustin i ekstrakt vanilije. Ohlađeno tijesto razviti u krug promjera 35 cm, pa ubacite u kalup za pečenje veličine 23 cm, tako da višak visi preko kalupa. Na tijesto sipajte fil, prebacite tijesto preko fila pa ga premažite bjelanjkom, pospite smeđim šećerom i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko sat vremena. 
Dodatak: Po nekim receptima pita se dobro slaže sa žlicom sladoleda, a kod nas u kući odlično ide pun tanjur pite. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika