Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva

Proslavljen zavitni dan u Sonti

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u Sonti, treći petak nakon blagdana Duhova, slave blagdan Srca Isusova. U ovom mjestu to je zavjetni dan. Naime, od početka XIX. stoljeća Sontu su na taj dan često znale opustošiti velike grmljavinske i tučonosne nepogode. Kako je poljoprivreda bila slabo razvijena, usjevi su davali male prinose, a i takvi bi nestajali u trenu. Tih godina bilo je zabilježeno i puno požara velikih razmjera, zapaljenih udarima munja. U tim požarima nestajale su kuće, pa i cijele ulice. S koljena na koljeno prenošeno je i predanje o prvoj sonćanskoj crkvi, izgrađenoj od drveta, izgorjeloj baš na taj dan. Selo su pogađale i kolera i životinjska kuga. Narod je tada bio vrlo bogobojazan, a u svojoj nezaštićenosti uzdao se samo u Boga. Nakon mnogih godina stradavanja Sonćani su se zavjetovali Srcu Isusovom da će na taj dan postiti, slušati Božju riječ, biti ponizni. Dragovoljnim prilozima vjernika 1842. godine su izgradili zavjetnu kapelu Srca Isusova. Uz kapelu su izgrađene kapelice s postajama križnoga puta, uklonjene 1989. godine radi gradnje seoske mrtvačnice. Kako je na groblju postojalo više odgovarajućih lokacija, razlozi gradnje mrtvačnice baš na ovoj nisu poznati, mada još uvijek postoji sumnja da su ideološke naravi. Sonćani i danas kapelu Srca Isusovoga zovu Kalvarija. Na blagdan Srca Isusova u kućama vjernika se postilo. Neki od vjernika, danas vrlo rijetki, za dana nisu ništa jeli, a još su rjeđi oni koji nisu pili ni vodu. Na taj dan se odijevalo u odjeću tamnije boje. I ove godine misa je služena prije podne na platou ispred mjesne kapele, uz prisustvo zamjetnog broja vjernika. Nekada, dok je Sonta imala puno više žitelja, samim tim i vjernika, držala se i večernja misa, a u kapelu se hodočastilo tijekom cijeloga dana. U petak, na blagdan Srca Isusova, svetu misu je slavio đakon Katedrale imena Marijinog u Novom Sadu vlč. Danijel Katačić, a suslavio je sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić. Uz prigodne napjeve župnoga zbora, prihvaćene od nazočnih vjernika i emotivnu propovijed vlč. Danijela, Sonćani su svečano obilježili i ovogodišnji zavjetni dan. »Osobita mi je čast što sam služio ovu misu. Za Sontu sam i emotivno vezan, jer u ovom selu imam puno dragih prijatelja. Hvala i sonćanskim vjernicima što su u ovako velikom broju dali doprinos svečanom ozračju«, rekao je vlč. Danijel.
Ivan Andrašić

I Zvonik na Instagramu 

Prošloga tjedna, još jednoj društvenoj mreži – Instagramu, pridružio se i Katolički list Zvonik. Na ovaj način uredništvo Zvonika želi biti dostupno i mlađim naraštajima koji su najviše prisutni na društvenim mrežama. »Vraćamo Zvonik u društvene sfere i želja nam je ne samo jednom mjesečno, kako list izlazi, nego češće stavljati fotografije s kratkim najavama, vijestima ili eventualno nekakav kratak pregled događanja u Subotičkoj biskupiji«, kaže glavni i odgovorni urednik Zvonika vlč. Vinko Cvijin. Ovaj katolički mjesečnik možete »zapratiti« pod imenom zvonik_1994. 
Osim na Instagramu, Zvonik je već dulje vrijeme prisutan i na Facebooku, a još od 1994. godine izlazi u tiskanom izdanju, koje će i nadalje biti dostupno u svim župama diljem biskupije, posljednje nedjelje u mjesecu.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika