Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Revidiran plan rada

Godišnja skupština HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina održana je u subotu, 20. lipnja, u vjeronaučnoj dvorani župe Uzvišenja sv. Križa. O radu udruge u 2019. godini izvijestio je predsjednik Mirko Turšić, osvrćući se na ukupno 19 događaja koji su organizirani ili u kojima je udruga sudjelovala, te iznio i planove za 2020. godinu i njihov financijski aspekt. 
»Ova je godina sigurno prekretnica u radu svih udruga koje se bave kulturom. Planovi su revidirani na osnovne djelatnosti. Pokušat ćemo napraviti par iskoraka u odnosu na vrijeme koje nam situacija u vezi s pandemijom dozvoli«, kazao je Turšić. 
Plan rada za 2020. godinu čini organiziranje ili sudjelovanje u osam događaja. 
»Udruga nastavlja djelovati utabanim putem, iako uz nametnute prepreke. Postojeće sekcije: mješoviti zbor, klapa i Petro-varadionica nastavljaju raditi, dok je tamburaška sekcija reducirala svoj rad«, kazao je Turšić. 
Niz korisnih prijedloga članova odnosio se, između ostaloga, na obilježavanje pojedinih aspekata stvaralaštva i života znamenitih Petrovaradinaca: Stanislava Prepreka, Vlatka Milarića, Zvonimira Vukovića i Mihaele Grginčević, što su predložili članovi udruge Ivan Balenović i Ana Starčević. Skupština je izabrala i novi Upravni odbor, čijim su članovima postali: Ankica Markuš (rizničarka), Marina Karavanić (tajnica), Vlatko Karnaš (dopredsjednik), Mirko Turšić (predsjednik), Klara Gegenbauer, Gordana Barišić, Milan Mikuljan, Robert Štimac i Vera Hornjak. Na članstvu u UO zahvalio se Petar Pifat, zbog nemogućnosti da sudjeluje aktivno. 
»Petru Pifatu je udruga zahvalna na velikom doprinosu boljitku Udruge. Za njegova predsjedničkog mandata Udruga je najviše napredovala i postala sinonim pronošenja i čuvanja kulture vojvođanskih Hrvata i imena bana Jelačića u Vojvodini i u Hrvatskoj«, kazao je Turšić. 
Udruga se zahvalila na predanom sudjelovanju i projektnom radu Zlati Balenović. Novi članovi Nadzornog odbora su: Oli-vera Serdar, Alisa Horak i Biljana Petrović.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika