Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Bunjevci bez granica ove godine u Somboru 

SOMBOR – Ovogodišnja manifestacija Bunjevci bez granica, koja okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske, bit će održana u Somboru, a domaćin će biti tamošnji HKUD Vladimir Nazor. Tim povodom prošloga je tjedna u Somboru održan sastanak vezan za organizaciju manifestacije, na kojem su sudjelovali predstavnici HNV-a i udruge Nazor. Na sastanku je bilo riječi o mogućem datumu održavanja manifestacije, budući da je zbog izvanrednog stanja došlo do pomjeranja prvobitno utvrđenog datuma. Osim toga, razgovarano je i o modusima financiranja manifestacije. Naime, sredstva za ovu manifestaciju osigurana su putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske na koju je aplikaciju poslao HNV. Osim za manifestaciju Bunjevci bez granica, na inicijativu vijećnika i udruga koje organiziraju manifestacije Srijemci Srijemu i Šokci i baština, ove godine su HNV i Fondacija Cro-Fond aplicirali za sve tri spomenute manifestacije.
HNV / H. R.


Odgođena proslava 10. obljetnice HKD-a Šid

ŠID – U petak, 19. lipnja, svečano je obilježen crkveni god župe Presvetog srca Isusova u Šidu. Svečanost je počela misnim slavljem u crkvi Presvetog srca Isusova koje je predvodio župnik domaćin Nikica Bošnjaković. Svake godine na blagdan Presvetog srca Isusova, HKD Šid obilježava svoju obljetnicu. No, ovoga puta, iako se radi o 10. obljetnici, zbor korona pandemije nisu pripremali ništa veliko. 
»Planiramo proslaviti obljetnicu početkom rujna i nadamo se će situacija do tada biti pod kontrolom. Također planiramo pozvati sve one koji su na bilo koji način pomogli rad Društva, da im uručimo zahvalnice i prigodne darove«, kaže predsjednica udruge Zorica Šafarik.
Do tada će se, kako je kazala, članovi udruge spremati kako bi široj javnosti mogli predstaviti sve ono što su do sada naučili.
S. D.

Sabor u Nazoru

SOMBOR – Godišnji sabor HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora bit će održan u nedjelju, 28. lipnja. Izvješće o radu podnijet će pročelnici sekcija i Savjeta za kulturu, kao i predsjednik Društva. Sabor će biti održan u velikoj dvorani Hrvatskog doma, a početak je u 10 sati. Ukoliko ne bude prisutan dovoljan broj članova Društva, Sabor će biti održan sat kasnije bez obzira na broj prisutnih. 
Z. V.

Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

SUBOTICA – HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.

Webinari hrvatskog folklora

ZAGREB – Zbog korona epidemije, Hrvatska matica iseljenika za sve seminarce i polaznike Matičine Škole hrvatskog folklora (ŠHF) te članove amaterskih KUD-ova u iseljeništvu priprema vikend webinare koje će voditi voditelji ŠHF i koji će obuhvatiti teme vođenja tamburaškog i plesnog folklornog ansambla te narodnih nošnji i pjesama. Svi zainteresirani koji se žele uključiti mogu poslati mail s osnovnim podacima na mail folklor@matis.hr kako bi im poslali link na webinare. Teme i datumi webinara bit će pravovremeno najavljeni putem Facebook-a i web stranice HMI-ja. Za sve polaznike webinari su besplatni, najavljuju organizatori.  


Žigmanovljeva priča u finalu Lapis Histriae
 
UMAG – Na 15. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu DOMOVINA D.D. pristigao je 121 tekst na hrvatskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Žiri je odlučio da nagradu dobije Fuad Hrustić za priču Mladi lososi. 
U užem izboru za nagradu bile su priče: Nitko Ante Storića (Šibenik), Toni Mime Juračak (Sisak), Bezdomnost u trnju stranputica Tomislava Žigmanova (Subotica), Selmin nišan Alene Begić (Ljubljana), Azaleje u mom vrtu Marijane Čanak (Novi Sad) i U riječi sve ne stane Željka Funde (Varaždin).
Zbog epidemije koronavirusa, međunarodni susret književnika Forum Tomizza nije se mogao organizirati ovog svibnja u Trstu, Kopru i Umagu. Organizatori se nadaju da će manifestacija ipak biti organizirana na jesen.
(ZKVH)

Priskakanje Ivanjske vatre u Tavankutu

TAVANKUT – U povodu blagdana sv. Ivana Cvitnjaka, u subotu, 27. lipnja, u 20 sati, u Tavankutu će biti organizirano  »Priskakanje vatre«. Običaj će biti upriličen ispred Etno salaša Balažević, a organizator je HKPD Matija Gubec.

Festival dječjeg folklora u Tavankutu

TAVANKUT – XXIV. festival dječjeg folklora i stvaralaštva Djeca su ukras svijeta bit će održan u nedjelju, 23. lipnja, u Tavankutu, na ljetnjoj pozornici Etnosalaša Balažević. Program počinje u 18 sati, a organizator je HKPD Matija Gubec.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika