Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crveno, kiselkasto osvježenje

Proteklih nekoliko tjedana na tržnicama, pa samim tim i našim trpezama, pojavile su se višnje. 
O višnjama su spjevane pjesme, žene se nazivaju tim imenom, a za sve njihove ljubitelje nema nekog »bitnijeg« slavlja bez višanja – u raznoraznim oblicima. 

Ljekovita svojstva 

Između ostaloga, višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Smanjuju bol kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Vjerovali ili ne, ali istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen. Također, istraživanja pokazuju kako višnje pozitivno utječu na smanjenje upala, a starije osobe štite od gubitka pamćenja, senilne demencije i Alzheimerove bolesti, kao i u smjeru prevencije raka, posebno debelog crijeva.
Višnja je jedna od rijetkih voćki koja sadrži melatonin (prirodni hormon) koji regulira san. Tako se prije spavanja preporuča čaša čistog soka od višanja. Stručnjaci govore kako se melatonin koristi i u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje. Višnja još smanjuje rizik od dijabetesa, štiti mozak, pomaže kod bubrežnih smetnji, regulira probavu, potpomaže mršavljenje... 

Svi dijelovi višnje su korisni

Jasno je da nemamo cijele godine dostupne višnje, ali zato postoje višnje u raznim oblicima. Tako, primjerice, sušene višnje djeluju slično kao i svježe. Odlična su zamjena kada višnje nisu dostupne u svježem obliku. Jasno je da se višnje mogu i zamrznuti, te ih ostaviti u nekom drugom obliku, ali o tome nešto kasnije. Od davnina je poznat čaj od peteljki višanja, koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, bubrežnih bolesti i kroničnog kašlja. Lišće višnje pomaže kod prhuti i otečenih kapaka. Koštice višnje primjenjuju se kao toplo-hladni oblozi i kao punjenje za jastuke.
Višnja se sadi u jesen, a uspijeva gotovo svugdje, osim na previše vlažnom tlu. Plodove počinje davati u trećoj godini nakon sadnje, a vrijeme njihove berbe počinje u lipnju. 

Višnje u kulinarstvu

Kada su u pitanju višnje u kulinarstvu, onda se popis može samo povećavati, pa bi možda bilo pametnije pitati uz što višnje ne idu? Nemoguće je nabrojati što se sve može praviti od višanja i s višnjama, ali... ovoga puta donosimo nekoliko isprobanih recepata s višnjama ili od višanja. 

Sok od višanja
Potrebno:
5 kg višanja
3,5 kilograma smeđeg šećera
2-3 vrećice limunske kiseline 
1 l vode

Priprema: Višnje kojima su odstranjene koštice pomiješajte s limunskom kiselinom i vodom. Poklopite posudu i ostavite 24 sata. Sutradan procijedite kroz gazu (dobro gnječite) i dodajte šećer, te ga miješajte dok se ne otopi. Sok razliti u čiste boce i čuvati ga na hladnom i tamnom mjestu. 

Energetske pločice s višnjama

Potrebno:
3 šalice badema (pečen ili sirov, po želji)
½ šalice mljevenog lana
½ šalice sušenih višanja
½ šalice sušenih brusnica
2-3 žlice vode
meda – koliko primi da zgusne i sjedini masu

Priprema: Sve sastojke dobro promiješati i staviti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Kada se stegne, rezati po želji, na pravokutnike, trokute, kocke... 

Baklava s višnjama 

Potrebno: 
4 jaja
1 šalica šećera
1 kiselo vrhnje
1 šalica ulja
1 prašak za pecivo
1,5 kg višanja (bez koštica)
½ kg tankih kora za gibanicu

Za preljev:
2 šalice vode
2 šalice šećera

Piprema: Jaja i šećer umutiti mikserom, pa dodati ulje, vrhnje, prašak za pecivo i sve sjediniti. Dobivenom smjesom premazivati kore i na svake 3-4 kore staviti dio višanja. Postupak ponoviti dok se ne potroše sastojci. Gornji sloj treba biti 3-4 kore. Prije pečenja baklavu izrezati po želji i staviti da se peče u pećnicu na 200 stupnjeva. U međuvremenu staviti vodu i šećer da se kuhaju oko 30 minuta, kako bi sirup bio gust. Pečenu baklavu preliti sirupom i ostaviti da se prohladi. Po želji u sirup se može dodati na kolutove izrezan limun, koji se može poredati po baklavi.

Uzlivanca s višnjama 

Potrebno: 
½ l mlijeka
1 kvasac
2 jaja
1 žličica soli
2 jušne žlice šećera
1 vanilin šećer
višnje po želji (oko 1 kg)
mekog brašna – koliko primi (600-700 g)

Priprema: Kvasac staviti u zagrijano mlijeko i dodati mu šećer. Nakon nekoliko minuta dodati malo brašna, te jaja, sol i vanilin šećer, pa sve sjediniti i dodati još (veći dio) brašna. Smjesa ne smije biti jako gusta, ali ni previše rijetka, nego u tekućem, gustom stanju. Ostaviti 30 minuta da odstoji te smjesu preliti u pleh za pečenje i od gore staviti višnje po želji, može biti s više i manje višanja. Peći oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Kada je pečena, po želji se može posuti šećerom u prahu. 

Višnjevača

Kao i za sve prethodne recepte, i recepata za višnjevaču ima nekoliko. Donosimo dva, a vi odaberite onaj po vašem okusu. 

Potrebno:
1 kg višanja
800 g šećera
1 l rakije od jabuke 

Priprema: Višnje dobro oprati i staviti ih u staklene tegle, te im dodati šećer i sve zaliti rakijom. Teglu prekriti gazom i od gore staviti tanjurić. Staviti je na sunce i svaki dan dok se šećer ne otopi pomalo promiješati. Na suncu treba stajati 6 tjedana. 

Potrebno: 
2 kg višanja 
2 kg šećera
7 dl rakije od jabuka

Priprema: Oprane višnje staviti u tegle ili plastične balone i dodati im šećer. Također ih ne treba redovno zatvoriti. Višnje i šećer ostaviti na suncu dva tjedna uz svakodnevno miješanje ili mućkanje, a nakon toga dodati rakiju i ostaviti na suncu još 4 tjedna. Procijediti i razliti u boce, ali ni njih ne treba skroz zatvoriti nego da imaju zraka (ako je skroz zatvorena boca, može doći do puknuća boce, jer višnja još »radi«). Po želji u boce možete ubaciti poneku višnju.
Kod višnjevače su tri osnovna sastojka: višnja, šećer i rakija ili alkohol, a točan omjer ćete najbolje uskladiti po svome okusu. Pazite samo kod kušanja, budite umjereni, jer i u ovom obliku »višnja« pomaže kod nesanice. 
Ž. V. 

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika