Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upravitelj Cro-Fonda Cvijin okupio gospodarstvenike iz Srijema

Sastanak gospodarstvenika iz Srijema s upraviteljem Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-Fond Lazarom Cvijinom i članom tima za izradu registra gospodarstvenika i organizatorom sastanka Borisom Udovčićem održan je u utorak, 9. lipnja, u prostoru HKPD-a Tomislav u Golubincima, prenosi portal Hrvatskog nacionalnog vijeća. Sastanak je imao za cilj predstaviti inicijativu Fondacije da se napravi registar gospodarstvenika i poljoprivrednih gospodarstava hrvatske zajednice u Srbiji. 
Sastanku je nazočilo 20-ak gospodarstvenika iz Golubinaca, Novog Slankamena, Srijemske Mitrovice i Hrtkovaca. Gospodarstvenici su sa zanimanjem podržali ovu inicijativu, koja u konačnici ima za cilj sagledavanje gospodarstvenih resursa hrvatske zajednice kako bi se moglo pristupiti organiziranju i međusobnom povezivanju srodnih sektora gospodarstva u klastere ili prstenove, radi stvaranja mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u projektima prekogranične suradnje i apliciranja na ostale vidove potpore koje bi bile dostupne.
»Plan nam je da im pokušamo osigurati pomoć, da vidimo što sve imamo i na koju stranu da krenemo. Ideja je da se pokušamo povezati sa županijama, čak i s Vladom Hrvatske i da vidimo kako im možemo pomoći. Bilo da su u pitanju prekogranični projekti ili neki prosperitetni fond. No, ne možemo ništa uraditi dok ne vidimo s čim raspolažemo, kako bismo mogli ići dalje sa što konkretnijim podatcima«, objašnjava Cvijin za portal HNV-a.
Dogovoreno je da će se gospodarstvenici uključiti u ovu inicijativu i da će istu promovirati kod drugih gospodarstvenika i s članom tima za njihovo područje sačiniti popis zainteresiranih gospodarstvenika kao i popis resursa kojim raspolažu. Također, predvoditelji inicijative su obećali da će redovito informirati zainteresirane gospodarstvenike o napretku ovog dijela rada kao i o mogućnostima koje se eventualno pojave za dobivanje potpora, organiziranje edukacija i sajmova i drugih aktivnosti. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika