Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 19. 1. 

Po­tvr­da
Nalaz stručnjaka Instituta za kriminalistiku iz Wiesbadena potvrdio je nalaz vještaka i mišljenje srbijanskih sudskih vještaka o tome da je premijer Zoran Đinđić 12. ožujka 2003. godine ubijen jednim metkom, ispaljenim iz zgrade u Ulici admirala Geprata, nasuprot dvorišta Vlade Srbije u Beogradu. Njemački eksperti su ustvrdili da je premijer Đinđić smrtno ranjen jednim pogotkom u grudi, u trenutku dok je stajao leđima okrenut prema dvorišnom ulazu u zgradu Vlade Srbije. Oni su potvrdili i da je drugi ispaljeni metak Đinđićevog tjelohranitelja pogodio u karlični dio, prošao kroz njega i udario u dovratak ulaznih vrata, gdje se rasprsnuo.
 
Ga­ran­ci­je
Obrana Slobodana Miloševića predala je Haškom sudu garancije ruskih vlasti za privremeno puštanje Miloševića na liječenje u Moskvu. U podnesku, obrana navodi kako je sudskom vijeću dostavila komplet garancija Ruske Federacije dobiven preko ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj, kao i »seriju osobnih obećanja koje je potpisao Milošević«. Ti dokumenti sudu su upućeni kao povjerljivi i nisu podijeljeni novinarima.
I sam Milošević je, piše u podnesku, obećao da će poštovati naloge Tribunala. 
 
Troškov­nik
Vojislav Šešelj je zatražio od Haškog suda da mu isplati 2,4 milijuna dolara na ime troškova za dosadašnju pripremu obrane. Lider Srpske radikalne stranke, koji se brani sam, u opširnom zahtjevu da mu Tribunal isplati ukupno 2.339.400 dolara koliko je, kako tvrdi, za pripremu obrane potrošio sa svojim timom od kada se dobrovoljno predao 24. veljače 2003. godine. Obrana tvrdi kako je Šešelj jedini optuženi kojem nije priznato pravo da troškove obrane snosi Tribunal, iako sam nije financijski sposoban podmiriti ih. 
 
Pri­ja­va
Policija je beogradskom Okružnom tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu protiv generalnog direktora poduzeća »Mobilne telekomunikacije Srbije BK-PTT« Sretena Karića (58) zbog sumnje da je oštetio državu za oko 50 milijuna dolara. 
PETAK, 20. 1. 
Slučaj­no
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je kako je do sureta s liderom PSS-a Bogoljubom Karićem došlo slučajno, jer sat ili dva prije toga nije znao da će se sresti, nego je trebao posjetiti prijatelja, koji mu je naknadno rekao da je i Karić s njim: »Pa ja sam bio pozvan u jedan restoran, ne moram reći koji, i tamo sam došao samo na jedno 5-6 minuta. Bio je nazočan i gospodin Karić, s njim sam se pozdravio. Malo smo popričali o situaciji u našoj regiji. On mi je iznio svoje mišljenje o onome što se danas događa na političkoj sceni u Srbiji i u tom smislu smo se i rastali i ja sam otišao na jedan drugi susret, jer mi se žurilo.« Mesić kaže kako je riječ o razmjeni mišljenja i da taj susret neće poremetiti odnose s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.
 
Uhićenje
Dragan Vasiljković (51), poznat kao »Kapetan Dragan«, optužen pred hrvatskim sudom za ratne zločine počinjene tijekom sukoba u Hrvatskoj, uhićen je u Australiji. Uhićen je u Sidneju kada su australijske vlasti dobile zahtjev od Vlade Hrvatske. 
Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt rekla je kako je očekivala uhićenje Dragana Vasiljkovića i objasnila da će Hrvatska formalni zahtjev za njegovo izručenje uputiti čim sud u Šibeniku završi pravnu proceduru. 
Op­tužba
Slobodan Milošević ustrajava u svome komunizmu i ateizmu i živi u zabludi da je još predsjednik, što je njegova osobna tragedija, izjavio je u intervjuu bosansko-hercegovačkom izdanju Večernjeg lista pravoslavni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nazvavši vrijeme dok je Milošević bio na vlasti tragedijom srpskog naroda. On je naglasio kako je problem što je Miloševićeva tragedija pretočena u tragediju cijelog srpskog naroda dok je on bio na vlasti, te da se ta tragedija nastavlja i danas.
 
Skrom­ni­je
Crkve će ubuduće biti manje i skromnije, jer nema novca za njihovu raskošnu izgradnju, rečeno je u Rimu na sastanku Talijanske biskupske konferencije s predstavnicima Fakulteta arhitekture sveučilišta La Sapienza. »Crkve će ubuduće biti izgrađene na skromniji i jeftiniji način, jer su sredstva ograničena. Bit će manje i učinkovitije, kako bi odgovorile potrebama današnje kršćanske zajednice«, istaknuto je na savjetovanju. 
subota, 21. 1. 
 
Ru­go­va
Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova umro je u Prištini, u svojoj kući, okružen svojom obitelji. Šezdesetjednogodišnji lider Demokratskog saveza Kosova obolio je od raka pluća u rujnu 2005. godine. Strpljivost i zagovaranje mirnog otpora režimu Slobodana Miloševića na putu ka nezavisnosti Kosova glavna su obilježja politike koju je sprovodio tijekom višegodišnje zaoštrene kosovske krize. Prvi izravan sastanak dužnosnika Beograda i Prištine odložen je zbog smrti Ibrahima Rugove.
 
Snim­ka
Hrvatska televizija (HTV) u središnjem Dnevniku objavila je snimku koja, kako je najavila, svjedoči o zločinima koje su počinili pripadnici paravojnih postrojba podređenih Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan. Video snimku nabavili su i Dnevniku dostavili hrvatski branitelji, a ona potkrepljuje navode iz optužnice protiv Vasiljkovića koja govori o ubijanju civila, pljački i paležu na području Banovine, rekao je urednik Dnevnika. Jedna od točaka otužnice Vasiljkovića tereti da je pripremao napad na sela Gornji i Donji Viduševac u glinskoj općini u rujnu 1991., godini.
NEDJELJA, 22. 1. 
Ja­se­no­vac
Ove godine ponovno bi trebao biti otvoren Spomen-park Jasenovac. Prije svečanog otvorenja, na proljeće, predstavljeni su projekti nove postavke Memorijalnog muzeja, u kojemu će biti istaknuto ime svake žrtve. Koncepcija podrazumijeva stavljanje naglaska na pojedinačne ljudske živote oduzete u ime jedne totalitarne ideologije. Uz djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića, bit će postavljena stilizirana statua ljudskih kostiju.
 
Gar­di­sti
Svečanom misom u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu je obilježena 500. obljetnica osnivanja Švicarske garde. U svečanosti je sudjelovalo puno kardinala i 110 pripadnika trenutnog postava Švicarske garde u njihovim tradicionalnim plavo-žutim uniformama koje je navodno kreirao Michelangelo. Švicarske gardiste je svojedobno zatražio u teškim političkim trenucima za Svetu Stolicu papa Julije II. kao svoje tjelohranitelje. Još i danas gardisti čuvaju sigurnost Vatikana. Obični pripadnici garde zarađuju oko 1.300 eura mjesečno.
PONEDJELJAK, 23. 1. 
Ne­sreća
U iskliznuću vlaka na pruzi Bijelo Polje-Bar, poginula su 44 putnika, a ozlijeđeno je više od 198 osoba. Putnički vlak koji je prometovao na dionici Bijelo Polje-Bar sletio je s tračnica u mjestu Bioče kod Podgorice. Prema svjedočenju jednog od preživjelih, vlaku su otkazale kočnice, nakon čega je počeo nezadrživo ubrzavati po opasnoj dionici pruge. Zbog brzine izletio je s tračnica u jednom tunelu, što ga je donekle usporilo, ali nedovoljno da bi spriječilo da vlak padne u pedesetak metara duboku provaliju. Srbija i Hrvatska su ponudile pomoć, a resorni crnogorski ministar podnio je ostavku. Vlade Crne Gore i Srbije proglasile su trodnevnu žalost.
 
Lažnjak
Priča u svezi s atentatom na Bogoljuba Karića je izmišljena, a motiv je bio novac. Ivan Marković iz Niša priznao je u policiji da je cijelu priču u svezi s atentatom na Karića, koja se pojavila u medijima, izmislio, i kako je želio iskoristiti situaciju jer je ovih dana pratio vijesti, pa je pomislio da tako može doći do nekog novca. Načelnik Odjela za javni red i mir u MUP-u Beograd Đokica Drašković za B92 kaže kako je utvrđeno da je Marković sitan kriminalac koji je želio dobiti nagradu od Karića tako što će mu navodno spasiti život.
 
Fre­kven­ci­je
Savjet Republičke radiodifuzne agencije raspisao je natječaj za izdavanje dozvola za emitiranje radio i televizijskog programa. Natječaj predviđa dodjeljivanje nacionalnih frekvencija za pet televizijskih i radio postaja, jednoj televizijskoj i radio postaji za emitiranje na području Vojvodine, te frekvencija za emitiranje na području Beograda za šest televizijskih i 14 radio postaja.
utorak, 24. 1. 
Družina
Hrvatski general Ante Gotovina u ševeningenskom zatvoru postao je poznat po dobrom crtanju i spremanju ribe. Neimenovan izvor Jutarnjeg lista kaže i kako Gotovinu u zatvoru smatraju jakom ličnošću jer je odbio pomoć psihologa koja se nudi svim optuženima, prenosi slovenska novinska agencija STA. Svi optuženici s područja SFRJ smješteni su na istom katu i dane, bez obzira na prošlost, provode zajedno. Zatvorenici mogu praviti glinene skulpture i igrati nogomet. Gotovina se, otkako je u zatvoru, najviše sprijateljio s nekadašnjim ministrom u Vladi Makedonije Ljubom Boškovskim, kojega uči crtati. Boškovski je, prenosi STA, najbolji kuhar među zatvorenicima i priprema makedonske specijalitete, a Gotovina ribu, kaže neimenovan izvor koji dodaje i kako se čudi što o haškim zatvorenicima još niko nije snimio film.
 ski razgovori glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte i rezolucija Europskog parlamenta upućeni na istu adresu, i da sadrže istu političku dilemu o kazni i posljedicama. 
srijeda, 25. 1. 
Jav­no
Haški sud ukinuo je sve zaštitne mjere koje su još 1997. godine dodijeljene sadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog njegova svjedočenja na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću. Ovom odlukom svi detalji Mesićeva svjedočenja postali su javni. Sud je postupio po zahtjevu tužiteljstva Tribunala, koje namjerava na suđenju hrvatskim novinarima Stjepanu Šešelju i Domagoju Margetiću na otvorenim sjednicama govoriti o iskazu Mesića, čije su svjedočenje i identitet ovi novinari objavili u svom listu »Hrvatsko slovo«, i zbog čega su i optuženi pred Tribunalom za nepoštovanje suda.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika