Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izbori za zastupnike u 
Hrvatski sabor 4. i 5. srpnja

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor bit će održani u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja, na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima: u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, koji će biti otvoreni od 7 do 19 sati.
Potrebno je ponijeti identifikacijsku ispravu. Hrvati koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske, a prebivalište u Srbiji, nije potrebno da se registriraju prije glasovanja.
Izvor: www.hnv.org.rs


Hrvatska radijska emisija 
trećeg programa RTV-RNS-a 
od sada dostupna i online

Hrvatska radijska emisija u produkciji trećeg programa Radio Novi Sad, emitira se na javnoj medijskoj ustanovi Radioteleviziji Vojvodine na radio frekvenciji 100 MHz utorkom i subotom u 14.15 u premijernom terminu. Emisija je kombinacija autorskog i preuzetog rada, traje 30 minuta, a od kraja svibnja dostupna je online, odnosno putem odgođenog slušanja na službenoj internet stranici RTV-a. Produkt je ovo inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća koju je inicirala predsjednica Jasna Vojnić, a u djelo proveo urednik programa u sklopu kojeg se emitira emisija Vojin Popović.
Sredinom ožujka održan je sastanak predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić i predstavnika trećeg programa Radiotelevizije Vojvodine – Radio Novi Sad među kojima su bili urednik, autor i voditelj emisije Petar Pifat i urednik programa Vojin Popović.
Osim spomenutog zahtjeva u vidu odgođenog slušanja emisije koji je urodio plodom, na sastanku je bilo riječi i o drugim prijedlozima za unaprjeđenje, među kojima je i poboljšanje arhiviranja emisija u smislu trajnije i dugoročnije arhive.
Izvor: www.hnv.org.rs


Uršal: Srednje obrazovanje 
će biti obavezno

Stručne konzultacije o okviru za izradu Strategije razvoja obrazovanja i odgoja do 2027. godine održane su u petak, 5. lipnja, u zgradi Rektorata u Novom Sadu, u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije. Stručnom skupu nazočila je predsjednica Odbora za obrazovanje u HNV-u Margareta Uršal.
»Strategija je široko postavljena, obuhvaća sva važna područja unutar obrazovanja. Novina je da je planirano novom Strategijom da srednje obrazovanje postane obvezno kao i da istu prati akcijski plan za realizaciju, što je dobro. Ono što brine jeste da obrazovanje nacionalnih manjina nije u Strategiji zasebno poglavlje nego je integrirano u sva područja koja su planirana Strategijom u kojima je uglavnom iz do sada prezentiranog samo spomenuto. Možda bi bolje rješenje bilo da postoji zasebno poglavlje, jer svaka nacionalna manjina ima svoje posebnosti kao i samo obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, a sigurna sam da bi onda bilo prostora da te sve specifičnosti budu integralni dio toga poglavlja«, kaže Uršal.
Izvor: www.hnv.org.rs


Antunovićev spomenik 
sredinom listopada

Spomenik Ivanu Antunoviću u Subotici trebao bi biti svečano otkriven 15. listopada, na blagdan sv. Terezije Avilske. Nakon nedavne pozitivne odluke Skupštine grada Subotice za podizanje ovoga spomenika, prošloga tjedna održan je sastanak Povjerenstva za podizanje spomenika Ivanu Antunoviću kojega sačinjavaju predstavnici Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Na sastanku je odlučeno da se pristupi završetku treće faze radova, odnosno postavljanju samog spomenika. Podsjetimo, aktivnosti na ovome planu započele su još prije četiri godine. Antunovićev spomenik, koji će biti postavljen pokraj katedrale-bazilike svete Terezije Avilske, već je izrađen, a preostaju građevinski radovi, odnosno izrada postamenta i prilaza. Autor spomenika je akademski kipar Bernard Pešorda, poznat po ostvarenjima iz domene suvremene sakralne skulpture. Spomenik prikazuje biskupa Antunovića u sjedećem položaju kako drži otvorenu knjigu u lijevoj ruci i čita, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ, znak kanoničke časti i službe. 
Početak završne faze radova očekuje se u danima oko proslave dana rođenja Ivana Antunovića (19. lipnja), jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Za realiziranje prve dvije i najveći dio treće faze sredstva su osigurana od katoličkih i službenih institucija iz Hrvatske i hrvatskih institucija iz Srbije, u ukupnom iznosu od oko 30.000 eura. Povjerenstvo se nada da će nedostajuća sredstva u iznosu od oko 3.000 eura biti prikupljena u narednom periodu, čime će cijeli posao moći biti uspješno dovršen.
Ivan Antunović (Kunbaja, 1815. – Kalača, 1888.), bio je kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač tzv. zakašnjelog preporoda među bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj te publicist i prozni pisac. 
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika