Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­pun­ski po­ti­caj za dječju kre­a­tiv­nost

Za učenike nižih razreda osnovnih škola su u periodu od 9. do 13. siječnja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice u Subotici organizirana razna predavanja i radionice. U ulozi voditelja programa našli su se subotički umjetnici, te kulturni i prosvjetni djelatnici. Školarcima je tim povodom omogućeno da prisustvuju predavanju pod nazivom »Znaš li da boje mogu biti čarobne?«, da upoznaju stare i rijetke instrumente, stvaraju maske za karneval, saznaju o različitim ptičjim vrstama, slušaju o bajkama…
Kako je istaknula ravnateljica Gradske knjižnice Valeria Agoston Pribilla ovo je bilo prvi puta da se u ovoj ustanovi organizira ovakav program, koji se, prema njezinim riječima, planira nastaviti kroz niz sličnih okupljanja svake subote na Dječjem odjelu. »To bi trebalo biti drugačije od onoga u školi, neka vrsta dopune i razonode, jer smatramo da je djecu neophodno usmjeravati u njihovim afinitetima i sklonostima k različitim granama umjetnosti. Mislim da imamo dobre uvjete za rad u tom obliku«, objasnila je ravnateljica, najavljujući da bi prva subota u mjesecu trebala biti rezervirana za likovnu umjetnost, druga za književnost, treća za glazbu, četvrta za znanost. 
Program bi ubuduće trebao biti namijenjen i učenicima viših razreda osnovne škole kao i srednjoškolcima. »Djeca su sklona sjedenju ispred televizora, dok im se u knjižnici pruža mogućnost da iskažu svoju kreativnost, najveće blago koje jedno dijete i jedan čovjek mogu posjedovati«, rekla je Agoston Pribilla, dodajući kako je zadovoljna posjećenošću, jer je u programima svakodnevno sudjelovalo u prosjeku oko 50-60-ero djece.
Poziv roditeljima na suradnju uputila je knjižničarka Katarina Čeliković: »Roditelji trebaju voditi više brige oko programiranja slobodnog vremena svoje djece. Mislim da im je mnogo korisnije doći ovdje, tako da naš poziv ostaje otvoren i za ubuduće«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika