Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Banja Luka

I dok nam se konačno smiješi neko vikend putovanje u šestom mjesecu, naravno po Srbiji jer drugačije ne možemo, pravim kreativne planove za još jedan vikend koji ću provesti pod parolom »sjedi tu gdje jesi«. Zapravo, po planovima ću najmanje sjediti i čini se da već sve osmišljeno ne može stati u dva-dva i pol dana. Kako ljudi imaju problem smisliti sadržaje za slobodno vrijeme, za dane kada ne rade, da zabave sebe i učine neki ugođaj sebi? No, ne želim o drugima nego o sebi. Uz ličenje jedne sobe, u ovaj vikend bih smjestila neku dužu vožnju bicikla u okolini Sombora, ali i najavljen prvi trening veslačke ekipe. Kako ništa od navedenog nije sigurno i potvrđeno do ovog trenutka, kada razmatram opcije, ponašat ću se kao da će sve biti realizirano i praviti prostora od ostalih stvari koje budu željele u moj vikend.

Kamo još neću ići ovog vikenda

Uz to što sam si svašta isplanirala za ovaj vikend, planiram u neki njegov dio uglaviti ozbiljniji razgovor sa srednjoškolskom prijateljicom koja je Sombor zamijenila Banja Lukom. I baš kako to uvrstih u plan, sjetila sam se da je Banja Luka za mene nepoznanica. Jednom sam bila jako kratko i gotovo ništa nisam vidjela. Ukucah u Google Banja Luka i prvo što je izašlo je: »Travel restricted to this destination«. Sreća, nisam samo to saznala. 
Banja Luka, iako druga po brojnosti stanovnika u Bosni i Hercegovini, pada u sjenu Sarajeva, Mostara i Trebinja i nekako dugo čeka svoj red kod turista. Srećom, razna dešavanja, spomenici i aktivnosti koje ona nudi učine svoje i eto nas. Mene je u Banja Luku odvela biblioteka i njen bogati program, a sada u pozivu prednjači Krupa na Vrbasu. Znam, čudno je ne krenuti iz centra Banja Luke, pogotovo kada je tamo onaj prelijepi Kastel, ali svatko ima svoje prioritete.

Sve te divne vode i zelenila

Krupa na Vrbasu je malo mjesto smješteno 25 kilometara od Banja Luke, a poznato je po nestvarnoj prirodi u kojoj vlada mir i tišina. Dobro, i buka slapova hladne Krupe. Rijeka izvire u blizini slapova, kod Strikine pećine duga je dva kilometra. Čista, hladna i bogata pastrvom, a u njoj je ribolov zabranjen. Mislim da nema bolje kombinacije i kada se ovdje zaljubite u sve što donosi ovakva priroda i kada vam krv brže poteče venama zbog nabujale energije, vrijeme je za rafting vožnju i za to će se pobrinuti Vrbas. Vrbas je jedna od važnijih europskih rijeka kada je rafting u pitanju i upravo na njoj se odvijaju značajni europski i svjetski kupovi. Kažu da je upravo rafting Vrbasom neophodan kako biste doživjeli pravi šarm i svu ljepotu Banja Luke.
Kada se nadišete dovoljno prirode i kada vam se otvore sva osjetila, možemo u centar grada koji ne oskudijeva zelenilom i ljepotama. Vrbas ostaje i dalje s nama, a na njegovoj lijevoj obali nalazi se najveća i najstarija gradska tvrđava. Izgrađen u vrijeme vladavine Rimskog carstva, kada su utvrde građene za zaštitu trgovačkih putova, Banja Luka se nalazila na jednom od glavnih trgovačkih putova, Putu soli. Poslije toga, u rukama Turaka, Kastel je doživio najveća proširenja. Bez nekadašnjih obrambenih fiunkcija, Kastel je danas jedna od najposjećenijih ali i najljepših znamenitosti Banja Luke.
Volim kad mjesto ima i neki spomenik s nekim bajkovitim pričama, legendama i slično. Banja Luka ima jedan takav spomenik koji se zove Safikadin grob, a koji simbolizira vječnu ljubav i odanost zbog djevojke koja si je oduzela život zbog neostvarene ljubavi.
Ipak, ono što mi se najviše sviđa i što me je zapravo iznenadilo kod Banja Luke je to da nudi mnoga mjesta za izlete i razne aktivnosti. Našla sam još jedan koji ću skriti i s kojim ću samo zagolicati maštu i nadati se da ću s njega napraviti zapis s terena.
Svakako, ne bih ostavila nespomenut Muzej Republike Srpske, muzej Suvremene umjetnosti, Samostan Marija Zvijezda i jednu od najljepših džamija, Ferhadiju. Ipak sam ja kulturnjak u duši i volim ovakva mjesta, kao što bi mi godila i šetnja Gospodskom ulicom i uz Palatu Republike. Ali ipak moram negdje stati.
Da je sve kako nije, sada bih mogla otići i bolje se upoznati s Banja Lukom i popiti kavu s prijateljicom uz Vrbas. Ali nije, i zato Gorana sjedi tu gdje jesi.
Gorana Koporan

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay