Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rokatanca

Faljnis, čeljadi moja, Jeee, šta se sve istrevljalo ovi par miseci, ta ne smim vam sve ni ispripovidat. Sidim prid ambetušom i gledam kako rominja nika sitna kišica, nikako da se već malkoc ispada, sve nam već suvo i uprašeno. Bio niki dan vidit ditelnu, a i zemlja ispucala – mož strpat ruku kako je rascipljeno. Neće, borme, valjat. Ječam već izvlato i biće šturav i nikaki, na maži lak, a još kad se ovi što gledaju kakvoću i odbijaju procente, hu-hu, opet će bit kod nas paora tanki buđelari. Kaže mi Periša, jevo ga ode kod mene na stocu kunja i kuka, da će on njegov buđelar dat unuku da od njeg opravi fraćku. Veli, koliko on ima novaca stane mu i u onaj mali džepić od pantalona. Nisam se tio falit, al ni kod mene nije bolje. Samo, ja imam samo unuke, a cure se ne sigraju s fraćkama. No, doduše, ne izgleda rđavo kad ga izvadim u dućanu, ima u njem legetimacija, kartica od jedne i druge i treće banke, kartica od registrovanog gazdašaga, pa kartica od pumpe za gorivo, pa od nikoliko dućana... Samo nam daju nike kartice, božem prosti. Kobojage je kad imaš nju ondak ti malkoc jeptinije, al zdravo malkoc. Neg, da ja vas pitam, čeljadi moja, jeste l se vi ujavili da vam triba oni sto eura od vlasti? Da se tu kogod ne sigra rokatanca sa svitom? Jevo, ja baš sad računam. Pogledo sam na internetu, to jest unuka mi pogledala jel ja neznam baš so tim miškulancijama, tamo piše da je dnevnica od robijaša jedna crvena, a mi bili pozatvarani tri miseca po stanovima kućama i salašima kugod robovi pod komandom, a dobit ćemo i to samo ako ištemo, to jest ako znamo iskat, jel nije baš svako zdravo pismen nit ima svako internet. A ima stari čeljadi što nisu penzioneri i nemaju ni telefon, šta s njima? Ne znam, a falimo se kako smo nika digitalizirana sila. Sve mi se čini da od tog nema ništa, al vidićemo. Što kazli: na kraj kandžije švigar puca. A meni se čini da je već puko, i to ravno priko leđa sirotinje. Iđem niki dan i ja u taj velik niki špeceraj, i gledim po rafovima i policama, a borme sam se i koji put zagnjurio u one njeve drotoške škrljetke di piše po njima »akcija«, al od akcije ništa. I tamo se kogod sigra rokatanca. Sve je poskupilo samo tako, i po koji put a ne samo malkoc. Kandar smo mi te eure već pridali unaprid tima što će i dat. Vidim da nude i nika litovanja i nuz nji taj vaučer, a ondak moraš u najveći otel jal mijanu. Nema malkoc kod kuma, rođaka jal vako za pet eura prinoćit, a dan provest na ledini kraj vode... Ma, ne znam više ni šta ću pripovidat, a vamo josaga sam se kurtaliso pa nemam ni šta ni namirivat ni s kim se istiravat. Ovu dvojcu pajtaša ni ne računam, televizija mi dosadila do glave... Al ipak, čeljadi moja, ću ja ponovo zapatit koje prase, jagnje, jal još bolje koju kozu pa mi neće bit dosadno. A i moždar ću se s njima bolje i razumit jal ovi novi divani mi kandar nikako ne leže, pogotovo kad moram desetak puta kast a oni samo glede u telefon i pokadgod kažu »ha?«. Koza valjdar još ne zna telefonirat. Ajd, zbogom, čeljadi moja.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay