Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Filmovi Rajka Ljubiča 
prikazani u Somboru
 
U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Somboru, u petak 13. siječnja održana je promocija dokumentarnog filma »100 godina Karmela u bačkoj ravnici« redatelja Rajka Ljubiča. Film bilježi kronologiju jubilarne godine djelovanja Karmelićana u Somboru, stoljetnice koja je otpočela na Karmelsku Gospu 2004. godine. Prikazane su svečane svete mise, koncerti, duhovne tribine, kao i završna svečanost na Karmelsku Gospu 2005. godine. 
Iste večeri prikazan je i film »Božić na salašu¨ redatelja Rajka Ljubića i koautora Alojzija Stantića i Grge Piukovića. O filmovima, ideji nastanka, realizaciji, značaju čuvanja tradicije i kulture, govorili su sami autori.
Z. Č.
»Prelo bez granica« u Bikiću 
 
Tradicionalno »Prelo bez granica« u Bikiću u Republici Mađarskoj, održat će se u subotu 21. siječnja, s početkom u 19 sati. Organizatori prela su »Bunjevačka čitaonica« iz Baje i »Hrvatska manjinska samouprava« iz Bikića. Polazak je u 16 sati ispred Katedrale Svete Terezije Avilske, a za sve ostale informacije zainteresirani se mogu obratiti na telefon 558-005 ili osobno u prostorijama Hrvatske bunjevačko-šokačke stranke, u Zagrebačkoj ulici broj 1, od 9 do 15 sati.
 
Predstavljanje umjetničkih radova vraćenih iz Hrvatske
 
U Galeriji beogradskog SKC-a, od 16. do 31. siječnja javnost može pogledati radove umjetnika s područja SiCG, koji su u razdoblju između 1984. i 1993. bili deponirani u skladištu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, te zadržani sve do kraja listopada 2005., kada su vraćeni, a vlasništvo su samih autora i drugih pravnih ili fizičkih osoba – građana Srbije i Crne Gore. Radovi će, u ovom razdoblju, biti obrađeni po muzeološkim standardima, a zatim i izloženi u novosadskom Muzeju savremene (likovne) umetnosti, pod radnim nazivom »When I Was Young«, te potom vraćeni vlasnicima. 
Dvobroj časopisa »Klasje naših ravni«
 
U novoj svesci ovog časopisa za književnost, umjetnost i znanost, u dvobroju 7-8. za 2005., dr. Jasna Melvinger i prof. Jasna Ivančić objavile su, svaka po studiju, o malo poznatim stihovima iz zbirke »Glasinke srčanice« srijemsko-hrvatskog pjesnika Ilije Okrugića Srijemca. Milivoj Prćić objavljuje pripovijetku »Gosti u Augsburgu«, Petko Vojnić Purčar suvremenu komediju u dva čina »Biznis je biznis«, a možete pročitati i ulomak iz romana pod naslovom »Zadnje poglavlje« Stanislava Prepreka. Dr. Janja Prodan piše o tome »Tko su bili hrvatski prevoditelji Petőfijevih stihova? (1860. -1920.)«, Đuro Franković obradio je dio prepiske između Gustava Krkleca i Zoltána Csuke. U rubrici poezija objavljen je izbor stihova Roberta G. Tillyja: »Kontinuirana, doživotna gadost«, a u dvama kritikama dr. Jasne Melvinger i dr. Gábora Vajde, prikazana je nova knjiga Zvonka Sarića »Neonski zavrtanj« (Hrvatska čitaonica, Subotica 2004.). Tiskan je, također, prikaz petog, proširenog izdanja poeme »Avaške godine« Milovana Mikovića što ga je napisao Zvonko Sarić, a prof. Đuro Vidmarović piše o tome kolika je tuga za rodnim Srijemom u zbirci pjesama Ljubice Kolarić Dumiću knjizi »Obasjana suncem«. U likovnoj rubrici časopisa objavljen je »Kratki isječak iz moje biografije« dr. Vinka Perčića i tekst dr. Vinka Zlamalika »Kolekcionarstvo kao sudbina«, te izbor od dvadesetak slika iz zbirke Vinka Perčića.
 
Izložba zagrebačkog strip autora u Beogradu
 
Izložba strip autora Igora Hofbauera, jednog do autora web projekta Komikaze (www. jedinstvo. hr/komikaze), koji je poznat i po ilustracijama za neke od najpopularnijih zagrebačkih klubova, kao što su Močvara i Kset, otvorena je u srijedu, 18. siječnja, u beogradskom kafe-klubu »Kocka«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika