Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pronađen projekt stare palače

Za zaljubljenike graditeljske baštine, tekst objavljen 8. svibnja na stranici Povijesnog arhiva Subotica na Facebooku, vrijedan je pozornosti: skeniran je i dostupan uvidu istraživača arhivske građe projekt palače u Ulici Maksima Gorkog 6, koju je podigao nekada poznati industrijalac Mavro Donat (Mór Donát). Ova impozantna građevina oduvijek je privlačila poglede prolaznika, ali ni autori vrijedne publikacije o subotičkom graditeljskom naslijeđu, pod nazivom Gradotvorci II. (Gordana Prčić-Vujnović, Viktorija Aladžić, Mirko Grlica), istražujući brojne dokumente, nisu uspjeli ući u trag projektima, što je bilo iznenađujuće za tako monumentalni objekt, u kojem je, u jednom od stanova, neko vrijeme živio i Kosta Petrović, poznati građevinski djelatnik i profesor. Dvanaest godina nakon što je knjiga publicirana, 2018., dio projektne dokumentacije u vidu četiri crteža ipak je dospio u Arhiv, kao poklon.
Zahvaljujući ovim dokumentima sada je poznat projektant palače, to je arhitekt István Váczi, datum izrade projekta je 31. prosinac 1927. godine, a objekt je sagrađen u prvoj polovici 1928. godine. Dio dokumentacije, kao što je prepiska s nadležnim gradskim službama, bio je u Arhivu i ranije.
Mavro Donat bio je privrednik, po profesiji inženjer, s čijim se imenom u dokumentima u Subotici susrećemo od 1925. godine, od kada je na čelu Ferruma. Do tad je – bilježi Stevan Mačković – već radio u Slavonskom Brodu, u radionici za opravku vagona, kao i u Mađarskoj. Imao je i dionice u tim poduzećima. Deportiran je iz Subotice 1944. godine; uspio se vratiti nakon rata, ali je uslijed bolesti i iscrpljenosti umro u Subotici 1945. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika