Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bomba torta

Ovaj tjedan je u znaku onoga šta ću propustiti i što propuštam, pa tome dodajem i što sam propustila. Proteklog vikenda sam bila na tri rođendana i na sva tri sam uspjela ne probati ni jednu tortu, a svi su pričali o njima i hvalili ih. I ne, niste u pravu ako pomislite da je razlog odolijevanja bila neka dijeta, jer su sve kiflice i slaniši našli put do mene. Razlog je jednostavno taj što mi se nisu jeli slatkiši. I sada kada je sve to prošlo i kada su ljudi nastavili pričati i hvaliti torte, želim analizirati recept i vidjeti što je tu neodoljivo.
Potrebno za biskvit: 6 jaja / 6 žlica šećera / 2 žlice mljevenog plazma keksa / 4 žlice mljevenih oraha.
Postupak: Bjelanjke umutite u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Kad je čvrsto umućeno, dodati jedan po jedan žumanjak, miješajući kuhačom. Na kraju dodati mljeveni keks i mljevene orahe. Kalup veličine 24 cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje, pa u njega uliti biskvit i peći na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta.
Potrebno za kremu: 6 žumanjaka / 200 g šećera / 250 g margarina / 300 g mljevenog plazma keksa / 200 g mljevenih oraha / 2 dl soka od pomorandže.
Postupak: Žumanjke i šećer mutiti na pari dok ne pobijele potpuno. Nastaviti s kuhanjem na pari dok se masa ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati margarin i malo mljevenog keksa, pa mutiti mikserom uz postupno dodavanje keksa i soka. Na kraju dodavati i mljevene orahe. Važno je sve sastojke postupno dodavati. 
Potrebno za karamel šne od bjelanjaka: 6 bjelanjaka / 300 g šećera. 
Postupak: Umutite bjelanjke koje ste ostavili sa strane. U dobro umućen čvrst snijeg od bjelanjaka dodati postupno šećer (6 žlica ostavite). Izdvojenih 6 žlica šećera staviti na vatru i topiti dok ne dobije smeđu boju i ne bude potpuno tečno. Sipati u umućene bjelanjke uz miješanje mikserom na najjačoj brzini.
Dalje je sve jasno, na tacnu staviti biskvit, na biskvit kremu, a na kremu šne od karamele. Torta je spremna. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika