Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bomba torta

Ovaj tjedan je u znaku onoga šta ću propustiti i što propuštam, pa tome dodajem i što sam propustila. Proteklog vikenda sam bila na tri rođendana i na sva tri sam uspjela ne probati ni jednu tortu, a svi su pričali o njima i hvalili ih. I ne, niste u pravu ako pomislite da je razlog odolijevanja bila neka dijeta, jer su sve kiflice i slaniši našli put do mene. Razlog je jednostavno taj što mi se nisu jeli slatkiši. I sada kada je sve to prošlo i kada su ljudi nastavili pričati i hvaliti torte, želim analizirati recept i vidjeti što je tu neodoljivo.
Potrebno za biskvit: 6 jaja / 6 žlica šećera / 2 žlice mljevenog plazma keksa / 4 žlice mljevenih oraha.
Postupak: Bjelanjke umutite u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Kad je čvrsto umućeno, dodati jedan po jedan žumanjak, miješajući kuhačom. Na kraju dodati mljeveni keks i mljevene orahe. Kalup veličine 24 cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje, pa u njega uliti biskvit i peći na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta.
Potrebno za kremu: 6 žumanjaka / 200 g šećera / 250 g margarina / 300 g mljevenog plazma keksa / 200 g mljevenih oraha / 2 dl soka od pomorandže.
Postupak: Žumanjke i šećer mutiti na pari dok ne pobijele potpuno. Nastaviti s kuhanjem na pari dok se masa ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati margarin i malo mljevenog keksa, pa mutiti mikserom uz postupno dodavanje keksa i soka. Na kraju dodavati i mljevene orahe. Važno je sve sastojke postupno dodavati. 
Potrebno za karamel šne od bjelanjaka: 6 bjelanjaka / 300 g šećera. 
Postupak: Umutite bjelanjke koje ste ostavili sa strane. U dobro umućen čvrst snijeg od bjelanjaka dodati postupno šećer (6 žlica ostavite). Izdvojenih 6 žlica šećera staviti na vatru i topiti dok ne dobije smeđu boju i ne bude potpuno tečno. Sipati u umućene bjelanjke uz miješanje mikserom na najjačoj brzini.
Dalje je sve jasno, na tacnu staviti biskvit, na biskvit kremu, a na kremu šne od karamele. Torta je spremna. Dobar tek!
Gorana Koporan

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay