Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crveno bobičasto veličanstvo

Sezona crvenog bobičastog voća je počela, a prva vjesnica je svakako jagoda. Polovica svibnja pravo je vrijeme za ovo bobičasto veličanstvo. Činjenica je da je ima i ranije, te se zapravo u pojedinim trgovinama zna naći i cijele godine, ali u ovome periodu je najslađa i najbolja. 
Njen slatkasti okus ne samo da osvježava nego pozitivno utječe i na zdravlje i raspoloženje. 
Po svom sastavu jagoda je bogata vodom, čak 90 posto, a siromašna je šećerom, kojega sadrži svega 10 posto. Spada u jedno od najmanje kaloričnih voća, jer na 100 g ima svega 35 Kcal, stoga se zaista može svima preporučiti pa i dijabetičarima, kao i onima koji imaju problema s viškom kilograma. 
 
Izvor vitamina C 

Jagoda je odličan izvor vitamina, a osobito je bogata vitaminom C. Dovoljna je porcija od 150 g kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu. Odličan je i izvor minerala i kalija koji pozitivno utječu na nervni sustav. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima. Jagoda ima i diuretičko svojstvo, te lagano laksativno, a uspješna je, kako navode stručnjaci, i u liječenju fizičke i psihičke slabosti. Obnavlja kožu, osvježava ten, sprječava stvaranje bora i ima sposobnosti zatezanja kože. 
Jagode mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, glavobolje, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka. Preporučuju se trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. 
Zahvaljujući protuupalnim i antibakterijskim svojstvima jagoda će pomoći i u ublažavanju upalnih procesa, kod snižavanja temperature i kod bolova u mišićima. 
Ljepota uz jagode  

Jagode su svakog proljeća ponovno u modi. Budući da čisti i njeguje kožu te ju zahvaljujući vitaminu C i A održavaju glatkom i napetom, bit će dovoljno da jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih načinite kašastu masku koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom. 
Ako želite bijele zube, dovoljno je da ih istrljate jagodom. Jagoda će ukloniti zubne naslage i učiniti ih bjeljima. Ženama je važno znati da jagode mogu pomoći i u borbi protiv celulita. 
Ako imate problem s viškom kilograma, onda se slobodno dohvatite jagoda (jasno, bez šećera i šlaga), jer one ubrzavaju metabolizam i smanjuju tek. Ako želite sebi i bližnjima priuštiti i ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog papra. Iznenadit će vas okus. Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.
Kada je u pitanju romantika, jagode su postale sinonim i za posebne prigode, te ako želite priuštiti svome partneru/partnerici romantičnu večer, jagode bi svakako trebale biti na stolu, uz čokoladu i pjenušac. 

Kupovina i čuvanje jagoda 
          
Kada kupujete jagode, obratite pozornost na njihovu svježinu. Jagode trebaju imati peteljku koja je svježe zelene boje. Uvenula peteljka je pokazatelj da jagoda nije svježa. Jagode ne treba prati tako da stoje natopljene u vodi nego ih isprati pod mlazom vode. Najbolje je neoprane čuvati u hladnjaku do dva dana, a ako se odlučite oprati ih, onda ih treba zamrznuti. 
Oprane jagode možete zamrznuti tako što ćete ih staviti u jednom sloju na tacnu, posuti šećerom i ostaviti da se zamrznu. Tek nakon toga spakirajte ih u plastične vrećice. Ako više volite jagode bez šećera, princip zamrzavanja je isti, samo izostavite šećer. Jagode na ovaj način zamrznute mogu stajati u hladnjaku do 12 mjeseci, ali jasno je da se njihovim duljim stajanjem i termičkom obradom gube hranjiva svojstva. 
Ovako spremljene jagode možete vaditi tijekom cijele godine i od njih praviti kreme, smoothie i razne poslastice, a možete i praviti kompot, s time da se jagode ne kuhaju. Dovoljno je da jagode spustite u već zaslađenu prokuhanu vodu ili još bolje, ako ste u toj vodi skuhali neko drugo voće, primjerice višnje, jabuke...    

Recepti 

Marmelada od jagoda 

Kada su jagode već zrele odlično je iskoristiti ih za marmeladu, ali osobno volim i koji komadić jagode koja nije jako zrela kako bih kod gotovog proizvoda zaista osjetila jagodu. 
Potrebno: 
5 kg jagoda 
5 limuna (samo sok od limuna) 
3,5 do 4 kg šećera 

Priprema:
Jagode oprati i očistiti od peteljki, te ih staviti u veću posudu i na njih dodati šećer i limunov sok. Promiješati ih i ostaviti da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok (2-3 sata). Tako pripremljene jagode se trebaju kuhati na umjerenoj temperaturi oko 30 minuta. Kada se marmelada malo zgusne, njome puniti teglice, koje su prethodno oprane i ugrijane. Dobro ih zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopako, kako bi se stvorio vakuum i kako se marmelada ne bi kvarila. Možete ih nakon nekog vremena (nekoliko minuta) vratiti u prvobitni položaj i umotati ih u deku i ostaviti da se hlade. Sutradan ih samo po potrebi prebrisati. 

Liker od jagoda 

Potrebno: 
1 kg jagoda
500 g šećera
750 ml rakije (neka koja nije jake arome, jabuka ili eventualno šljiva) 
nekoliko grančica i listića svježe nane 

Priprema:
Jagode oprati i očistiti od peteljki i izrezati ih na sitnije komade, pola ili četvrt u zavisnosti od veličine. U veću teglu (najbolje one od 5 litara) redajte jagode, pa ih onda pospite šećerom, pa opet jagode i tako dok se svi sastojci ne potroše. Sve prelijte rakijom i dobro zatvorite teglu, koja će naredna tri tjedna biti na suncu. Ponekad ju je potrebno protresti. Nakon toga procijedite na gazu, a dobiveni liker sipajte u staklene boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. 

Čaj od jagode 

Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje. 
Čaj od jagode možete napraviti tako što ćete dvije čajne žlice suhih listova jagode preliti s 250 ml prokuhane vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta dnevno po jednu šalicu poslije jela. Kod bolesti grla, čaj možete koristiti i za grgljanje.    
Jagode se mogu sušiti zajedno s lišćem i stabljikom i to tako što ćete ih vezati u male buketiće i objesiti ih naopačke. Na temperaturi od +25 stupnjeva je dovoljno tjedan dana za sušenje. Ako su lišće i bobice dovoljno suhi, izrežite ih škarama kako biste ih lakše skladištili, a kasnije i koristili.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika