Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedinstvena obrazovno-odgojna ustanova

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) Paulinum obavještava zainteresirane učenike osmih razreda o upisu u ovu srednju školu. Paulinum je akreditiran kao Biskupijska klasična gimnazija, a ove godine je ponovno potvrđena od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja (Sl. glasnik RS - Prosvjetni glasnik, br. 2. 2020.), te je tako i službeno izjednačena sa svim drugim školama. 
Po riječima direktora Biskupijske klasične gimnazije mons. Józsefa Miocsa svi predmeti koji se izučavaju u ovoj školi su isti kao i u drugim gimnazijama, osim što je ovdje veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. 
»Gimnazija priprema učenike prvenstveno za teološke i filozofske studije, te za klasične jezike i povijest, ali učenici po završetku mogu upisati i druge fakultete. Posebnost ove škole je ne samo da poučava nego i odgaja, prije svega za kršćanske vrijednosti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko-teološki«, kaže mons. Miocs.  
Svi oni koji žele upisati ovu gimnaziju, koji su aktivni u svojim župnim zajednicama, te osjećaju klicu Božjeg poziva, odnosno žele svoje dalje školovanje nastaviti na temeljima kršćanske kulture, mogu se za sva dodatna pitanja obratiti svojim župnicima, vjeroučiteljima ili crkvenim službenicima. 
Po riječima mons. Miocsa, a u dogovoru s Upravom gimnazije i sjemeništa Paulinum, svi učenici koji žele mogu doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i postaviti sva eventualna pitanja oko upisa u ovu srednju školu. 
Osim što Gimnazija Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji, dakle na poučavanju i odgajanju, što ju čini jedinstvenom katoličkom institucijom na našim prostorima. Osim mladića, ovu školu mogu upisati i djevojke, ali kao vanjske učenice. 
Za upis u gimnaziju Paulinum potrebni su isti dokumenti kao i za svaku drugu gimnaziju, odnosno srednju školu. Prvi upisni rok je iza male mature do početka srpnja.
Sve detaljne informacije u svezi upisa i potrebne dokumentacije mogu se dobiti na adresi: Trg Svete Terezije 2. Subotica; na web stranici www.paulinum.edu.rs; putem telefona: +381 (0)24 555-340, kao i putem e-maila: paulinum@tippnet.rs. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika