Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedinstvena obrazovno-odgojna ustanova

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) Paulinum obavještava zainteresirane učenike osmih razreda o upisu u ovu srednju školu. Paulinum je akreditiran kao Biskupijska klasična gimnazija, a ove godine je ponovno potvrđena od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja (Sl. glasnik RS - Prosvjetni glasnik, br. 2. 2020.), te je tako i službeno izjednačena sa svim drugim školama. 
Po riječima direktora Biskupijske klasične gimnazije mons. Józsefa Miocsa svi predmeti koji se izučavaju u ovoj školi su isti kao i u drugim gimnazijama, osim što je ovdje veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. 
»Gimnazija priprema učenike prvenstveno za teološke i filozofske studije, te za klasične jezike i povijest, ali učenici po završetku mogu upisati i druge fakultete. Posebnost ove škole je ne samo da poučava nego i odgaja, prije svega za kršćanske vrijednosti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko-teološki«, kaže mons. Miocs.  
Svi oni koji žele upisati ovu gimnaziju, koji su aktivni u svojim župnim zajednicama, te osjećaju klicu Božjeg poziva, odnosno žele svoje dalje školovanje nastaviti na temeljima kršćanske kulture, mogu se za sva dodatna pitanja obratiti svojim župnicima, vjeroučiteljima ili crkvenim službenicima. 
Po riječima mons. Miocsa, a u dogovoru s Upravom gimnazije i sjemeništa Paulinum, svi učenici koji žele mogu doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i postaviti sva eventualna pitanja oko upisa u ovu srednju školu. 
Osim što Gimnazija Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji, dakle na poučavanju i odgajanju, što ju čini jedinstvenom katoličkom institucijom na našim prostorima. Osim mladića, ovu školu mogu upisati i djevojke, ali kao vanjske učenice. 
Za upis u gimnaziju Paulinum potrebni su isti dokumenti kao i za svaku drugu gimnaziju, odnosno srednju školu. Prvi upisni rok je iza male mature do početka srpnja.
Sve detaljne informacije u svezi upisa i potrebne dokumentacije mogu se dobiti na adresi: Trg Svete Terezije 2. Subotica; na web stranici www.paulinum.edu.rs; putem telefona: +381 (0)24 555-340, kao i putem e-maila: paulinum@tippnet.rs. 
Ž. V. 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay