Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Caritas otvara pekaru

Prije nekoliko godina Crkvi je restitucijom vraćena zgrada zadužbine Lajče Budanovića na adresi Braće Radića 9. Objekt je to koji je kroz povijest bio od velikog značaja za subotičke Hrvate, jer je u njemu djelovala Subotička matica kao krovna organizacija bunjevačko-šokačkih Hrvata s ovoga prostora. Nakon povratka imovine, Crkva je zgradi, koja je u međuvremenu služila kao komercijalni prostor i kino Zvezda, dala novu namjenu – u planu je otvaranje pekare. 

Pekara Zvijezda

Pekaru će otvoriti Caritas Subotice, a bit će organizirana kao socijalno poduzeće i kao takva prva u Srbiji. 
»U pekari planiramo zaposliti osobe s određenim vidom invaliditeta, koje bi teško mogle dobiti posao na drugome mjestu, a ostvareni profit ići će u socijalne svrhe. Ovakva pekara još ne postoji u Srbiji, a ako se pokaže da ovo može dobro funkcionirati i društvo ju prihvati, otvorit ćemo još koju«, kaže direktor Caritasa Subotica Gabor Ric, te dodaje kako na svijetu ima nekoliko ovakvih pekara – u Lincu, Beču, Berlinu i jedna u Africi. 
Sredstva za rekonstrukciju objekta i nabavu opreme u potpunosti financira Austrija – Austrijska razvojna fondacija i Caritas Linca s obzirom na to da je pekara dio velikog projekta u kojemu će se, osim u Subotici, ovakve pekare otvoriti ove godine još i u Albaniji te nekoliko afričkih zemalja – Kongu, Senegalu i Ugandi. Otvaranje pekare planirano je na jesen, a za sada stoji da će se zvati pekara Zvijezda. 
»Plan je bio da pekara bude otvorena 1. rujna, ali zbog koronavirusa radovi su malo usporeni, tako da optimistično predviđamo da će to biti negdje u listopadu. Radovi na objektu su u tijeku, a trenutačno se vrši izolacija zidova. Za sada je radni naziv pekare Zvijezda, jer Subotičani zgradu u kojoj će biti najbolje poznaju pod tim nazivom, s obzirom na to da je ondje dugo bio istoimeni kino«, navodi Ric. 

Veća kvaliteta, više cijene

Osim uposlenika koji će u njoj djelovati, ova pekara razlikovat će se od ostalih u gradu i po samoj ponudi kruha i peciva, odnosno načinu njihove priprave.
»Dobit ćemo specijalnu biopećnicu, koja, kako joj i ime kaže, radi na obnovljivo gorivo. Takvih pećnica ima u Austriji po pekarama. Proizvodi koje ćemo imati u ponudi će biti uglavnom bio, s puno ručnog rada«, kaže Ric i dodaje kako će zbog veće kvalitete proizvoda i same cijene najvjerojatnije biti malo više. 
Ističe on i da će, osim 14 osoba koje će dobiti posao u samoj pekari, ovo poduzeće dati priliku i drugim udruženjima koji reliziraju socijalne projekte za plasman svojih proizvoda. Kaže kako je već dogovorena suradnja s udruženjem koje pravi ambalaže za pekare, a moguća je suradnja i sa subotičkim udruženjem za osobe s autizmom. 
»Različita udruženja svojim radom pokušavaju osigurati dodatna sredstva za svoje korisnike. No, uglavnom imaju problem s plasmanom proizvoda, jer ne mogu postići tako veliku količinu da bi se prodavali u velikim trgovinskim lancima, pa se nadam da ćemo im mi preko ove pekare uspjeti pomoći u tome«, ističe Ric i kaže kako se zainteresirani za rad u pekari mogu javiti na Caritasov e-mail caritas@tippnet.rs ili na broj telefona 024-559-139. 

Servis za bicikle

Otvaranje ovakve vrste pekare za Caritas Suboticu neće biti prvo socijalno poduzeće. Prije nekoliko godina otvoren je servis za bicikle na Majšanskoj cesti broj 58 u kojemu se svakodnevno popravljaju bicikli, a sav profit također se troši na socijalne potrebe. 
Osim navedenih socijalnih poduzeća, Ric ističe da Caritas u Subotici djeluje na još četiri polja. Imaju projekte usmjerene prema starijima u što spada kućna njega, prijevoz i rentiranje medicinskih pomagala. Također, imaju projekte usmjerene prema mladima koji se realiziraju u vidu suradnje sa Srednjom medicinskom školom, ali i s Centrom za socijalni rad preko kojega djeca koja dobiju odgojni nalog od nekoliko sati svoj rad obavljaju kao djelatnici Caritasa. 
Značajan posao Caritasa je i skupljanje, a ujedno i dijeljenje korištene garderobe, namještaja…, a rade i na koordinaciji i podupiranju župnih caritasa diljem biskupije. 
J. D. B.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay