Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skupa i zahtjevna proizvodnja

Iako za subotičke atare uzgoj mrkve nije karakterističan, na sadnju te kulture opredijelio se Vinko Ivković. Kaže kako ga je na to nagnalo pozitivno iskustvo drugih povrtlara iz Subotice te je htio iz parcele od tri jutra izvući veći profit nego da je sadio uobičajene ratarske kulture poput pšenice, kukuruza... 

Specifični strojevi

Vegetacijski rok konzumne mrkve koju je ovaj subotički poduzetnik sadio je kratak, ali je i pored toga proizvodnja vrlo zahtjevna. 
»Uzgoj mrkve nije jednostavan posao. Prije svega, za njezinu sadnju i vađenje trebaju drugačiji strojevi nego za klasično povrtlarstvo. Sadnja je specifična jer se sadi u bankove, a za vađenje treba imati baš tzv. kombajn za mrkvu. Mi smo mrkvu posadili prošle godine u srpnju, a s obzirom na to da je njezin vegetacijski rok kratak, od 90 do 100 dana, trebali smo ju vaditi jesenas, no zbog komplikacija oko kombajna nismo. Prezimila nam je u zemlji, a izvadili smo ju nedavno – bolje bi bilo da nismo toliko čekali, ali što da radimo kad nije moglo drukčije«, navodi Ivković.
Osim specifičnih strojeva, mrkva zahtijeva i puno navodnjavanja i umjetnog gnojiva, što joj značajno podiže cijenu uzgoja. 
»Bez zalijevanja mrkve nema uspjeha. Mi smo našu navodnjavali sustavom s mikronerima. Također je neophodno i prihranjivanje umjetnim gnojivom što nije jeftino, kao ni samo navodnjavanje. Skupo je i samo sjeme mrkve«, kaže Ivković. 

Prva, eksperimentalna godina

Ivković mrkvu još uvijek nije prodao, jer kažu da su sada loši uvjeti na tržištu. Osim toga, navodi kako je zadovoljan iskustvom koje je stekao ovom prvom sadnjom te će s uzgojem mrkve nastaviti. 
»Sada je tržište vrlo zasićeno mrkvom, tako da ju je teško prodati. S obzirom na to da nam je ovo bila prva, eksperimentalna godina, nisam puno ni očekivao od nje. Išao sam na vlastiti rizik, kako prođe – prođe. Zadovoljan sam kako je ispalo, ali daleko je to sve od maksimuma koji ova kultura može pružiti tako da ću je saditi opet na ljeto na istoj parceli«, navodi Ivković. 
J. D. B.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay