Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kriza i njene posljedice

Pandemija koronavirusa ustuknula je pred pargamatičnim stavom da je došlo vrijeme spašavanja gospodarstva. Posljedice se izbjeći ne mogu, ali sada je potrebno načiniti korake da se zaustavi gospodarski sunovrat i da se svjetska, europska, pa i domaća ekonomija održi iznad vode. Kako to uraditi i s koliko novca pomoći nisu jedinstveni ni čelnici Europske unije. Posljednje što se spominje je paket pomoći od 500 milijardi eura iz europske kase koje trebaju ugasiti požar u nacionalnim gospodarstvima članica EU. Srbija nije članica EU, pa je brige o tih 500 milijardi eura ne dotiču. Barem ne direktno. Mi ovdje baratamo s mnogo manje eura. Kako u državnoj kasi, tako i u onoj našoj kućnoj. A tu kućnu kasu pokrpat će ovih dana poklon od 100 eura, koji nam zbog korona krize isplaćuje država. Bilo je komentara i ovakvih i onakvih, ali čini se da se poklona nitko neće odreći. Barem tako govore podaci o broju onih koji su već prvih dana »stali u red« za, toliko spominjanih, stotinu eura. Pomoć su dobili i poduzetnici. Po 30.000 dinara za tri mjeseca. Državi će vratiti 23.000, ali i uz taj povrat u vidu poreza bit će u plusu. I kada smo već zavirili u tuđi džep, on je i dalje prazan kod onih kojima je zbog posla potrebno prijeći granicu. Onu između Hrvatske i Srbije. Još uvijek je ta granica zatvorena, a nije drugačije ni od početka ovog tjedna kada je Srbija otvorila granice s Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom (i ranije ograničeno s Mađarskom). Rampa između Srbije i Hrvatske za sada ostaje spuštena, a nekadašnji uposlenici tvrtki u Hrvatskoj na čekanju. Ono što funkcionira je teretni promet između dvije države, pa barem tu ni štete neće biti velike.
I Srbija i Hrvatska slamku spasa vide u turizmu. Hrvatska u gostima koji bi im trebali doći iz drugih država EU kroz takozvane turističke koridore, prije svega iz Češke, Austrije i Mađarske. Slamka spasa za Srbiju je to što će domaći turisti ove godine biti prinuđeni novac trošiti unutar državnih granica. A ta potrošnja treba biti potpomognuta vaučerima koje od svojih usta odvaja država.
Uz sve to krenula je izborna kampanja. I u jednoj i u drugoj državi. Doduše, u Hrvatskoj je počela, a u Srbiji nastavljena tamo gdje je stala prije nego što je korona sve bacila u drugi plan. 
Z. V.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay