Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kriza i njene posljedice

Pandemija koronavirusa ustuknula je pred pargamatičnim stavom da je došlo vrijeme spašavanja gospodarstva. Posljedice se izbjeći ne mogu, ali sada je potrebno načiniti korake da se zaustavi gospodarski sunovrat i da se svjetska, europska, pa i domaća ekonomija održi iznad vode. Kako to uraditi i s koliko novca pomoći nisu jedinstveni ni čelnici Europske unije. Posljednje što se spominje je paket pomoći od 500 milijardi eura iz europske kase koje trebaju ugasiti požar u nacionalnim gospodarstvima članica EU. Srbija nije članica EU, pa je brige o tih 500 milijardi eura ne dotiču. Barem ne direktno. Mi ovdje baratamo s mnogo manje eura. Kako u državnoj kasi, tako i u onoj našoj kućnoj. A tu kućnu kasu pokrpat će ovih dana poklon od 100 eura, koji nam zbog korona krize isplaćuje država. Bilo je komentara i ovakvih i onakvih, ali čini se da se poklona nitko neće odreći. Barem tako govore podaci o broju onih koji su već prvih dana »stali u red« za, toliko spominjanih, stotinu eura. Pomoć su dobili i poduzetnici. Po 30.000 dinara za tri mjeseca. Državi će vratiti 23.000, ali i uz taj povrat u vidu poreza bit će u plusu. I kada smo već zavirili u tuđi džep, on je i dalje prazan kod onih kojima je zbog posla potrebno prijeći granicu. Onu između Hrvatske i Srbije. Još uvijek je ta granica zatvorena, a nije drugačije ni od početka ovog tjedna kada je Srbija otvorila granice s Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom (i ranije ograničeno s Mađarskom). Rampa između Srbije i Hrvatske za sada ostaje spuštena, a nekadašnji uposlenici tvrtki u Hrvatskoj na čekanju. Ono što funkcionira je teretni promet između dvije države, pa barem tu ni štete neće biti velike.
I Srbija i Hrvatska slamku spasa vide u turizmu. Hrvatska u gostima koji bi im trebali doći iz drugih država EU kroz takozvane turističke koridore, prije svega iz Češke, Austrije i Mađarske. Slamka spasa za Srbiju je to što će domaći turisti ove godine biti prinuđeni novac trošiti unutar državnih granica. A ta potrošnja treba biti potpomognuta vaučerima koje od svojih usta odvaja država.
Uz sve to krenula je izborna kampanja. I u jednoj i u drugoj državi. Doduše, u Hrvatskoj je počela, a u Srbiji nastavljena tamo gdje je stala prije nego što je korona sve bacila u drugi plan. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika