Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­ložbe sit­nih živo­ti­nja di­ljem Hr­vat­ske

 pokraj pojave ptičjeg virusa, opasnog i smrtonosnog i za ljude, virusa HPN1, u Europi su potkraj 2005. godine, uz dobru organizaciju održane sve planirane izložbe sitnih životinja na teritoriju Republike Hrvatske, u mjestima u kojima je to duga višedestljetna tradicija. Neke su održane u prosincu 2005., a neke tek predstoje. Svi primjerci za izložbu, točnije eksponati, morali su proći strogi veterinarski nadzor, što je i prije bilo obvezno u ovakvim situacijama, ali zbog pojave pomenutog virusa, ove je godine nadzor bio posebice strog. Republika Hrvatska je dobila ovih dana i priznanje od Svjetske zdravstvene organizacije za uspješnu borbu protiv opakog virusa, koji je pronađen u nekoliko jedinki divljih labudova u okolici Našica pod kraj 2005. godine. U tom proglasu su pozvane i druge zemlje, gdje se virus pojavio, da slijede uspješan hrvatski primjer u borbi protiv daljnjeg širenja virusa, posebice Turska. U posljednja dva tjedna održane su izložbe u Vukovaru i Osijeku. 
MEMORIJAL ĐURO MEGNES U VUKOVARU: U Vukovaru je održana XXIX. gradska, II. međužupanijska i VIII. specijalna izložba golubova engleskih velikih i patuljastih gušana – memorijal Đuro Menges. Izložba je, kao što i sam naziv kaže zapravo memorijal jednog od najpoznatijih uzgajatelja čuvenih engleskih velikih gušana, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, branitelja Đure Mengesa koji do danas nije pronađen. Udruga za selekciju i uzgoj sitnih životinja »Vukovar 1955.« – Vukovar, koja je i organizirala ovu izložbu, ove godine proslavlja i pedesetu obljetnicu, tako da je ovo na neki način bila i proslava te obljetnice. Pokrovitelj je bilo Gradsko poglavarstvo grada Vukovara. Predsjednik izložbe je bio Zlatko Menges a dopredsjednik Ivan Lebar. 
Treba naglasiti da su se 1995. godine bivši članovi Udruge okupili u Vinkovcima, gdje su započeli s uzgojem nove pasmine s nazivom »Vukovarski kokošasti golub«, a koji je 25. rujna 2005. dobio i službeno priznanje kao autohtona nova hrvatska pasmina. Danas u Hrvatskoj ima oko 700 tih jedinki. Udruga je po povratku u Vukovar počela raditi na još jednoj novoj pasmini koja će ponijeti poseban naziv, »Vukovarska golubica«. Inače, Udruga je danas dobro organizirana, nedavno je nabavljeno 1080 novih izložbenih kaveza, s pojilicama i hranilicama, postolja za kaveze s podložnim pločama, autoprikolicu za prijevoz izložaka i druge potrepštine što će ovoj Udruzi moći poslužiti u narednih nekoliko desetljeća. Izložba je trajala od 6. do 8. siječnja 2006. a posljednjeg dana je upriličena i burza sitnih životinja. Cijene golubova su se kretale od 50 kuna za sportske golubove do 300 i više kuna za ukrasne pasmine po komadu. Kunići su bili, ovisno od pasmine i uzrasta, od 100 do 600 kuna. Bilo je na prodaji još razne vrste peradi (živine, pataka, fazana, biserki, purki…), te više vrsta papagaja i drugih egzotičnih ptica, a na nekoliko mjesta je bilo i pasa. Sama izložba je organizirana u Borovu Naselju u novoj športskoj dvorani. Posljednjeg dana izložbe su dodijeljena i priznanja za najuspješnije, nagradni pokali, kao i simbol Vukovara, gipsana »Vukovarska golubica«. Tijekom dodjeljivanja nagrada predsjednik Udruge, koji je ujedno bio i predsjednik izložbe, Zlatko Menges zahvalio se svim izlagačima golubova, ptica, kunića i svih vrsta peradi. 
OSJEČKA IZLOŽBA GOLUBOVA: U Osijeku je održana Međužupanijska izložba i V. specijalna izložba golubova Maltezera od 13. do 15. siječnja 2006. godine. Glavni pokrovitelj ove izložbe je bila tvornica »Kandit«. Ova je izložba imala na neki način i međunarodni karakter jer su svoje eksponate izložili i neki odgajivači iz Subotice i okolice. Izložba je bila upriličena u dvorani osječke šećerane, a vani je posljednjega dana organizirana burza sitnih životinja, prije svega peradi i kunića, i drugoga. Na izložbi se mogao sresti i veliki broj ljubitelja golubova te međunarodni sudac za golubove, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Josip Pekanović. Kako je na snazi zabrana održavanja svih skupova pernatih životinja, pa tako i izložbi sitnih životinja na teritoriju Republike Srbije, ovo je bila prigoda da u Osijek dođe i veliki broj odgajivača raznih vrsta peradi iz Vojvodine, iz Sombora, Šida, Subotice, Novog Sada…Tijekom dodjela nagrada i priznanja odgajivačima, čiji su eksponati dobili ocjenu šampion, predsjednik izložbe Branko Musić svima se zahvalio na pomoći u organizaciji ove izložbe, kao i svim izlagačima, te pozvao sve da posjete idući tjedan Međunarodnu izložbu u Bjelovaru, a za dva tjedna državnu izložbu u Virovitici.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika