Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­bjed­ni­ci u Osi­je­ku

Subota, 14. siječanj, bila je dan prepun radosti za djecu i mladež, plasirane u pobjedničke skupine triju uzrasnih kategorija na natjecanju u recitiranju na hrvatskom jeziku u studenom prošle godine. Ovo natjecanje na razini Vojvodine osmislila je i realizirala ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, a utemeljeno je 2002. godine. 
Djeca i mladež iz Bačke i Srijema, pripadnici hrvatske nacionalne zajednice, oduševljeno su ga prihvatila, tako da smo na posljednjem natjecanju i pokraj smjene generacija vidjeli stotinjak sudionika. 
GOSTI GRADA OSIJEKA: Najbolji među njima bili su gosti Osijeka, skupa sa svojim voditeljima. Ovu jednodnevnu ekskurziju omogućilo je osječko gradsko Poglavarstvo, a prijevoz autobusom subotičkog gradskog prijevoznika donacija je gradske uprave. Posjet Osijeku započeo je prijamom u Poglavarstvu, a domaćin je bio prof. Stjepan Sokol, zadužen za resor odgoja i obrazovanja. Na tople riječi dobrodošlice gosti su uzvratili recitiranjem, a prijam je završen izmjenom darova, toplih riječi i konzumiranjem slatkiša i sokova. Ovom prigodom je gostima darovan veći broj katehetskih udžbenika, koje je Poglavarstvo grada Osijeka osiguralo na molbu katehistice u subotičkoj OŠ »Ivan Milutinović« Vesne Orčić, što je bilo dogovoreno još za vrijeme održavanja Dana Balinta Vujkova. 
Nakon prijama voditelj Pododjela za odgoj, obrazovanje, kulturu i tehničku kulturu Upravnog odjela za društvne djelatnosti gradskog Poglavarstva Ljerka Hedl, povela je goste u obilazak franjevačkog samostana i Crkve sv. Velikog križa, gdje im je o povijesti ove crkve, te o povijesti franjevaca u Osijeku, govorio gvardijan samostana pater Željko Paurić. Poslije obilaska crkve pater Željko je goste osobno odveo u galeriju samostana, u kojoj je postavljena izložba varaždinskog umjetnika pod nazivom »Grad u kojem anđeli spavaju«. 
»Današnji dan je sam po sebi hladan, ali mi je ovaj susret s recitatorima iz Vojvodine ugrijao srce. Oduševila me je spoznaja da se u hrvatskom puku u Vojvodini govori tako čisti književni hrvatski jezik, da se tako lijepo čuva tradicija predaka. Oduševila me je otvorenost i iskrenost djece, oduševilo me je znanje pokazano tijekom razgovora u crkvi, te pažnja kojom su slušali moje izlaganje. Iskreno se nadam da će i ubuduće biti ovakovih susreta«, rekao je za »Hrvatsku riječ« pater Željko. 
POSJET GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI: Nakon samostana, gosti su ugodnih sat vremena proveli u prostorijama Gradske i sveučilišne knjižnice, gdje su od strane ravnatelja Dragutina Katalenca i njegovih suradnika upoznati sa brojnim mogućnostima i programima koje ova institucija pruža, a mlade je osobito oduševio način rada Kluba mladih »Paklena naranča«. 
Na koncu – posjet Dječjem kazalištu i staroj znanici, glumici i dramskom pedagogu Lidiji Helajz, koja je bila i članica ocjenjivačkog suda na natjecanju u Subotici. Uz tople pozdrave i dječju predstavu »Dnevnik jednog anđela«, uz recitiranje gostiju, nagrađeno aplauzima domaćina, vrijeme je proletjelo. U baletnoj sali gostima je priređen domjenak, uz puno dobrog raspoloženja, tople sočne pizze i sokove, koji su kao nekom čarolijom munjevito nestajali sa stolova. Na rastanku sa domaćinima čuli smo jedno veliko hvala, a vidjeli i pokoju suzu, uz obećanje da će se svi potruditi izboriti dolazak i dogodine. Voditeljica ovoga projekta Katarina Čeliković, ganuta oduševljenjem djece, teško nalazi riječi. »Prelijep dan, prelijepi osjećaji, najjednostavnije su riječi kojima mogu opisati današnje dojmove. Radost ove djece je i moja radost, to će mi biti najveći motiv za daljnji rad na ovom projektu. Danas sam u gradskom Poglavarstvu ugovorila daljnji vid suradnje u koji će biti uključen veći broj djece iz hrvatske zajednice u Vojvodini, a konkretizirat će se već ovoga ljeta boravkom jednoga broja naših učenika u Osijeku. Za sada toliko, jedno veliko hvala i gradskom Poglavarstvu Osijeka i subotičkim vlastima što su ovoj djeci omogućili ovakav doživljaj« – kaže Katarina Čeliković za Hrvatsku riječ.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika