Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­rad­nja od obo­stra­nog in­te­re­sa

Sporazum o poslovnoj suradnji, koja će se odvijati na financijskom, tehničkom i promidžbenom planu glede somborskog lista »Miroljub«, potpisali su 16. siječnja u Somboru ravnatelj i v. d. glavnog i odgovornog urednika NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić i predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič.
UVJETI NOVE SURADNJE: Tromjesečnik »Miroljub« Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« u Somboru izdaje od 1997. godine. Do kraja prošle kalendarske godine, uz brojne financijske probleme, iz tiska su izašla 32 broja. »Hrvatska riječ« i »Vladimir Nazor« su se sporazumjeli da će list »Miroljub« i nadalje ostati list HKUD »Vladimir Nazor« ali da se istodobno uključuje u nakladničku djelatnost »Hrvatske riječ« te postaje izdanje koje će se tiskati i promovirati kao dio nakladničke djelatnosti »Hrvatske riječi«.
U tehničkom pogledu, suradnja NIU »Hrvatska riječ« i HKUD »Vladimir Nazor« će se ostvarivati glede poslova tehničkog uređenja, odnosno prijeloma stranica, lektoriranja i promidžbe lista »Miroljub« koje će u cijelosti vršiti NIU »Hrvatska riječ« pri čemu HKUD »Vladimir Nazor« zadržava potpunu uređivačku autonomiju, odnosno samostalno obavlja uređivanje predmetnog lista.
Po potrebi, NIU »Hrvatska riječ« će ustupati pojedina autorska djela HKUD »Vladimir Nazor« radi objavljivanja u listu »Miroljub«, bez naknade.
Financijski dio suradnje koji se regulira ovim Sporazumom između strana sugovornica, ogledat će se u financiranju usluga tiskanja lista »Miroljub« koje će NIU »Hrvatska riječ« i HKUD »Vladimir Nazor« snositi u omjeru pola-pola. Usuglašeno je i da će se list »Miroljub« izdavati četiri puta godišnje u tiraži od najmanje 900 primjeraka.
»Hrvatska riječ« može slobodno raspolagati primjercima koje mu ustupi »Vladimir Nazor«, pri čemu je dužna voditi računa o promoviranju lista »Miroljub«, te nakladničke djelatnosti »Hrvatske riječi«.  Sporazum je zaključen na neodređeno vrijeme, a stupio je na snagu samim potpisivanjem. Novi broj »Miroljuba«, u nakladi »Hrvatske riječi«, može se očekivati već sljedećega mjeseca.
SVI DOBIVAJU: Prigodom potpisivanja Sporazuma o poslovnoj suradnji u prostorijama Hrvatskoga doma u Somboru, predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič je u pozdravnom govoru o nakladničkoj djelatnosti hrvatske zajednice rekao: »I sve druge hrvatske institucije trebaju pristupiti sličnim sporazumima, kako bi se sva nakladnička djelatnost, bilo koje vrste, objedinila u nakladničku djelatnost ‘Hrvatske riječi’«.
Govoreći o plodovima novouspostavljene suradnje ravnatelj NIU »Hravtska riječ« Zvonimir Perušić je istaknuo: »S jedne strane, to je svakako korisna stvar za NIU ‘Hrvatska riječ’, jer potvrđuje da poslovi koji joj se povjere mogu biti kvalitetno realizirani do kraja. S druge strane, smatram da je ovo korisno za HKUD ‘Vladimir Nazor’ jer će nastaviti sa izdavanjem lista koji je u jednom razdoblju bio jedini list na hrvatskom jeziku na ovim našim prostorima. S treće strane, to je dobro za sam ‘Miroljub’ koji će, osim nastavka izlaženja, nadam se koristiti i resurse kojima ‘Hrvatska riječ’ raspolaže u kadrovskom, financijskom i tehničkom pogledu. Ovim se potvrđuje da sustavna nakladnička djelatnost, koja ima smisla i svoje razvojne puteve, ima budućnost«.
U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, predsjednik Izvršnog odbora HNA-a Lazo Vojnić Hajduk je pozdravio potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji, te je tom prigodom dodao:
»Ovim je činom učinjen jedan afirmativni korak ka ostvarenju sustavne nakladničke djelatnosti u čitavoj zajednici. Mi smo svjedoci da su se u našoj zajednici ljudi pokušavali baviti nakladničkom djelatnošću na različite načine, jer nije bilo drugačijeg načina da se zadovolje potrebe zajednice. Prošle smo godine donijeli odluku da se nakladnička djelatnost pokrene u okviru profesionalne institucije, ‘Hrvatske riječi’, a ovaj korak je potvrda i podrška takvoj zajedničkoj inicijativi i interesu. Ovo bi mogao biti primjer i za druge subjekte zajednice, jer se samo na taj način možemo u javnosti predstaviti kvalitetnim izdanjima.«
Glavni urednik »Miroljuba« Matija Đanić je iskazao zadovoljstvo zbog uspostavljanja nove suradnje između, kako je rekao, »jedne volonterske redakcije amaterskog rada, koji je zastupljen u ‘Miroljubu’, i jedne profesionalne informativne kuće, ‘Hrvatske riječi’. Nadam se da ćemo mi iz ‘Miroljuba’ najviše koristi imati u tom stručnom planu«. Urednik je pojasnio kako za hrvatsku zajednicu na tom prostoru ovaj tromjesečnik ima poseban značaj, tj. povijesnu vrijednost, jer će se u budućnosti iz njega iščitavati povijest hrvatske zajednice na tom prostoru. 
Član Upravnog odbora »Vladimira Nazora« Alojzije Firanj, inače predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« u vrijeme pokretanja »Miroljuba«, istaknuo je u Somboru »kako je cilj sačuvati amaterski rad već postojeće somborske redakcije, a kroz novu suradnju dobiti na kvaliteti ‘Miroljuba’«. Osvrnuo se na sam početak tiskanja tromjesečnika, te istaknuo velike zasluge višegodišnjeg angažman vlč. Franje Ivankovića te Katarine i Ervina Čelikovića. 
Tajnik Društva Zoran Čota je ukazao na financijske probleme u izdavanju »Miroljuba«, koje su dovele do toga da je u punih osam godina 6 puta bio tiskan dvobroj. 
»‘Hrvatska riječ’ ovom novom suradnjom proširuje svoju nakladničku djelatnost, a ‘Vladimir Nazor’ ostaje autonoman u tiskanju svojega lista, uz stručnu pomoć na koju sada može računati« zaključio je Čota.
Član Izvršnog odbora HKUD »Vladimir Nazor« Franjo Krajninger je govoreći o prvim brojevima »Miroljuba« podsjetio okupljene kako su u početku donacije omogućavale redovito tiskanje lista, te da su se financijski problemi počeli pojavljivati po njihovu izostanku. Komentirajući novouspostavljenu suradnju, Krajninger je zaključio: »Ništa ne gubimo, samo dobivamo«.                                                     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika