Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma­ni­fe­sta­ci­ja za­jed­ništva

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« tradicionalna manifestacija »Veliko prelo« bit će održana 28. siječnja u Dvorani sportova u Subotici. Pokraj natječaja za »Preljsku pismu«, održat će se i izbor »Najlipče prelje«, a goste će zabavljati Kićo Slabinac s ansamblom »Slavonske lole«, tamburaški ansambl »Prava stvar« iz Zagreba, Gradski tamburaški orkestar »Sveti Marko Križevčanin« iz Križevaca i ansambl »Ravnica« iz Subotice.
»Veliko prelo« je kao kulturnu manifestaciju prvi put organizirala »Pučka kasina« 1879. godine i do Prvog svjetskog rata »Veliko prelo« se održavalo svake godine, a tradicija održavanja ove manifestacije nastavljena je 1919. godine. Nakon 1945. godine, »Prelo« nije održavano sve do 1970. godine, kada je ova kulturna manifestacija održana u organizaciji HKUD »Bunjevačko kolo«. Komunističke vlasti su ugušile ovu manifestaciju, a »Prelo« je obnovljeno 1990. godine, u organizaciji KUD »Bunjevačko kolo«, a nakon preimenovanja Društva »Bunjevačko kolo« u Hrvatski kulturni centar 1995. godine, čime se označuje izvorno hrvatsko opredjeljenje, »Veliko prelo« se održava u organizaciji Centra. 
Predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjeg »Velikog prela« Josip Horvat ističe kako manifestacija i dalje sadrži narodni običaj bunjevačkih Hrvata, a želja Organizacijskog odbora je da se gosti podsjete i na »Prelo« koje je prije 16 godina održano u Dvorani sportova, nakon čega se »Prelo« održavalo u raznim prostorima. 
VEČER UZ TAMBURAŠKU GLAZBU: »Želja nam je da se i ovom prilikom pokaže zajedništvo Hrvata, ne samo iz Subotice i okolice, nego i iz šire regije, te smo se zbog očekivane velike posjećenosti ove manifestacije odlučili organizirati ‘Prelo’ u Dvorani sportova. Od 1919. godine, pa do Drugoga svjetskog rata, ‘Prelo’ se održavalo svake godine na Marin dan, 2. veljače, a evo, ove godine bit će održano jedan tjedan prije Marin dana. ‘Prelo’ počinje u 19 i 30 sati, a goste će zabavljati četiri tamburaška ansambla. Na spomen prvog ‘Velikog prela’, za koje je Nikola Kujundžić napisao pjesmu ‘Na veliko prelo’, a pjesmu uglazbio Stipan Mukić, koja je danas poznata kao pjesma pod nazivom ‘Kolo igra, tamburica svira’, i ove je godine raspisan natječaj za ‘Preljsku pismu’. Svi zainterisirani mogu sudjelovati na ovome natječaju, a svoju pjesmu trebaju dostaviti u prostorije »Bunjevačkog kola«, najkasnije do 26. siječnja, a isti rok važi i za djevojke koje žele sudjelovati u izboru za ‘Najlipču prelju’. Predsjednik žirija koji će ocjenjivati pristigle radove za ‘Preljsku pismu’ je književnik Milovan Miković, a članovi žirija su književnici Lazar Merković i Vojislav Sekelj i glavni i odgovorni urednik ‘Hrvatske riječi’ Zvonimir Perušić«, kaže Josip Horvat. 
ULAZNICE VEĆ U PRODAJI: Večer »Velikog prela« bit će ispunjena glazbom tamburaša, a na bini će po tradiciji biti postavljena takozvana živa slika, koja predstavlja starinsku salašarsku sobu u kojoj su nazočne tri generacije: majka, dida, sin i snaja, zet i kćer s unučadima. Sa živom slikom bit će prikazan ambijent nekadašnjeg obiteljskog prela. Na »Prelu« je predviđena i tombola, a prva nagrada tombole je sedmodnevni boravak na hrvatskom primorju za dvije osobe. Cijena tombole je 100 dinara, a ulaznice za »Veliko prelo« su već u prodaji i mogu se kupiti u »Bunjevačkom kolu« po cijeni od 1.000 dinara uz koju ide bogat meni, kao i po cijeni od 300 dinara. Manifestacija »Veliko prelo« prilika je za susret, druženje, zabavu i razgovor, kroz njegovanje jednog od najstarijih običaja bunjevačkih Hrvata
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika